Sneeuw tijdens de kerstperiode kun je dit jaar wel vergeten. Dit meldde weeronline, afgelopen zaterdag. Er worden zelfs temperaturen voorspeld van rond de 15 graden. De laatste officiële witte Kerst in Nederland was in 2010. Sneeuw tijdens de kerstdagen is zeldzaam tegenwoordig.

Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is een witte Kerst in Nederland maar acht keer voorgekomen. “Een officiële witte kerst is wanneer er beide kerstdagen een dicht sneeuwoppervlak ligt” ,vertelt Jaco van Wezel, meteoroloog bij weeronline. “Wat we vaak zien is dat er bijvoorbeeld maar één van de twee dagen sneeuw ligt. Dan is er wel sneeuw tijdens Kerst, maar telt dit niet als ‘witte Kerst’.” Ondanks dat een échte witte Kerst niet vaak voorkomt, wordt het wel steeds warmer deze tijd van het jaar. Op de site van het KNMI is te zien dat de temperatuur nu regelmatig boven de 10 graden komt, terwijl dit dertig jaar geleden bijna nooit gebeurde.

Steeds warmer

Volgen Van Wezel zijn voor sneeuw twee factoren nodig: neerslag en een koude temperatuur. Het probleem in Nederland is niet de neerslag, maar de koude temperatuur. Voor sneeuw moet het tussen de -5 en -20 graden zijn. Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en worden tempraturen onder het minpunt minder vaak bereikt. “Bij ons komt de wind tijdens de Kerst meestal vanuit het westen”, legt Van Wezel uit. “Net als in Nederland stijgt de temperatuur hier ook. Hierdoor is de wind die in Nederland aankomt warmer dan voorheen. Door de warme lucht en het warmer worden in ons land, is het nu te warm voor sneeuw.”

Elfstedentocht?

Al wordt de kans op een witte Kerst steeds kleiner volgens Van Wezel, moeten we de hoop niet opgeven: “Voor een witte Kerst is maar twee dagen vorst nodig. Met een beetje geluk zou dit nog kunnen gebeuren. Voor de Elfstedentocht is een week vorst nodig. Deze kunnen we ondertussen wel op onze buik schrijven.”

Cijfers via het KNMI.