Van Dale maakte dinsdagochtend bekend wat het woord van 2019 is. Met 41,8% van de 17.500 stemmen is ‘boomer’ gekozen tot woord van het jaar. Klimaatspijbelaar en klimaatdrammer eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De Woord van het Jaarverkiezing wordt sinds 2003 gehouden. De organisatie is sinds 2007 in handen van Van Dale. Hoofdredacteur Ton den Boon kocht de domeinnaam www.woordvanhetjaar.nl in 2006. “In 2000 ben ik begonnen met het schrijven van kleine boekjes waarin ik onder andere de top 10 nieuwe woorden van dat jaar bijhield op basis van krantenartikelen. Deze boekjes werden gebruikt als relatiegeschenk bij uitgeverij Van Dale en stichting de Roos. Hiermee ben ik begonnen omdat ik in de jaren ’90 zag dat dergelijke lijstjes in het buitenland veelvuldig gemaakt werden. Toen de verkiezing van het woord van het jaar door The Language Lab in 2006 werd opgeheven, heb ik de organisatie met veel plezier overgenomen.”

Uitslag

Met de uitslag is Den Boon het per definitie eens: “Het is een verkiezing, dus de uitslag is sowieso het woord van het jaar. Ik heb boomer het afgelopen jaar vaak gehoord, zowel als geuzennaam, als spottend en dat het maakt het een terechte winnaar.”

Zelf stemmen

Zelf heeft Den Boon niet gestemd, want dat leek hem als organisator niet gepast. “Mocht ik niet bij de organisatie betrokken zijn geweest, had ik niet op boomer gestemd. Ik had verwacht dat ‘klimaatspijbelaar’ het woord van het jaar zou worden. Als ik zou stemmen, had ik gekozen voor ‘bezorgschaamte’ of ‘vleeswroeging’. Het klimaat is een groot thema geweest dit jaar. Er komen steeds meer woorden met het achtervoegsel -schaamte, zoals vleesschaamte, of vliegschaamte. Vleeswroeging is moeilijk uit te spreken, alleen daarom al vind ik het woord buitengewoon interessant.”