De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., is afgelopen maandag 16 december opgepakt. Hij bevond zich in Dubai in een villa. T. wordt verdacht van onder andere moord en het leiden van een criminele organisatie.

Het OM gaat er vanuit dat T. ook de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum op zijn geweten heeft. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij. Volgens strafrechtadvocaat Sidney Smeets werd Wiersum niet voldoende beveiligd. “Bij betere bescherming voor advocaten, was dit misschien niet gebeurd”, vertelt Smeets. “Bedreigingen en liquidaties horen absoluut geen risico’s van het vak te zijn, maar in de realiteit komt dat helaas wel voor. Daarom willen advocaten meer beveiliging.”

Smeets heeft zelf ook wel eens te maken gehad met bedreigingen. Vaak hoeft hij het niet serieus te nemen. “Ik probeer het uit te leggen, of te negeren. Bij serieuze zaken zoek ik contact met de politie.”

Uitlevering
“Het is goed dat T. opgepakt is”, vertelt Smeets, “maar, het is nog de vraag of hij schuldig is. Dat moet nog bewezen worden.” Op het moment zit T. nog in Dubai. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren. Tijdens zijn verplaatsing naar Nederland houdt de politie rekening met alle mogelijke scenario’s. Dus óók met een zwaar vuurgevecht om T. te bevrijden, of zelfs te liquideren.

Meer weten over de criminele levensloop van Ridouan T.?