Mark van Bommel is ontslagen als coach van PSV. Door tegenvallende resultaten was er te weinig draagvlak om nog verder te gaan met de coach. Maar er waren meerdere oorzaken. Intern borrelde het al langer; PSV-clubwatchers van Voetbal International en het Eindhovens Dagblad zagen het ontslag daarom al langer aankomen.

Dat het ontslag geheel uit de lucht kwam vallen, is niet helemaal het geval, vertelt VI-clubwatcher Reon Boeringa.’’Ik zag het wel aankomen. Het is niet zo dat ik het na Feyenoord-uit zeker wist, maar er waren wel genoeg signalen die erop wezen dat het wel eens klaar kon zijn.‘’

‘’Dat het nog redelijk rustig bleef onder de achterban, heeft er voornamelijk te maken met dat Van Bommel natuurlijk een icoon van de club is. Als het een trainer met een ander verleden was, had het ontslag misschien wel eerder plaatsgevonden. Het speelt ook mee dat ze erg goed begonnen zijn en daarna ver teruggevallen.’’ Boeringa zegt ook dat wanneer zij over het hele seizoen slecht presteerden, erop een te zwakke selectie gewezen had kunnen worden. Die hadden ze dan in de winterse transferperiode kunnen versterken, maar uit de eerste wedstrijden blijkt dat de selectie goed genoeg is. Het komt er alleen niet meer uit.

Begrijpelijk ontslag

Of het terecht is laat Boeringa in het midden. ‘’Ik vind het wel begrijpelijk. Ik had ook steeds meer het idee dat Van Bommel op een eiland kwam te staan. Een gedeelte van de spelersgroep had geen vertrouwen meer in hem, terwijl er in de organisatie ook verschil van inzicht was over bijvoorbeeld het aankoopbeleid.’’

In de organisatie bij PSV is momenteel weinig ervaring. Behalve algemeen directeur Toon Gerbrands zitten er op de technische positie met John de Jong en hoofd opleiding Ernest Faber geen mannen met ervaring. Twijfel over hun kwaliteiten is er niet, maar in combinatie met Van Bommel zorgt dat er wel voor dat er vraagtekens gezet worden of er genoeg ervaring is binnen de organisatie.

Er was een duidelijke hiërarchie in dit team

Boeringa denkt dat Gerbrands zich hierop verkeken heeft. Hij zegt dat in principe geldt: ben je goed genoeg? Dan ben je ook oud genoeg. ”Maar dit team kent elkaar allemaal nog uit hun actieve spelerscarrière, waar een duidelijke hiërarchie gevormd is. Op een bepaalde manier zal die altijd blijven staan. Ik denk dat dat het wel moeilijker maakt om elkaar vervolgens in een professionele situatie in een andere hiërarchie te zien.’’

Blijvend vertrouwen

Ook Rik Elfrink, PSV-watcher van het Eindhovens Dagblad, zag het ontslag aankomen. ‘’De resultaten zijn natuurlijk altijd doorslaggevend, daarom begrijp ik het ontslag. Ik zou het niet onvermijdelijk willen noemen, want zeker binnen de harde kern van de supportersvereniging was er nog genoeg vertrouwen en steun voor Van Bommel.’’

‘’Achteraf kunnen er nu natuurlijk vraagtekens gezet worden bij de interne opbouw van de organisatie. Als technisch manager moet John de Jong ook meer op de voorgrond treden. In tijden van crisis moet je namelijk duidelijk en transparant zijn over het beleid. Nu deed Gerbrands dat, maar hier is het belangrijk dat De Jong zelf naar buiten treedt.’’

John de Jong moet meer op de voorgrond treden

Boeringa en Elfrink zijn eensgezind over de mogelijkheden voor de rest van dit seizoen: de beker moet gewonnen worden. Daarnaast moet er gemikt worden op de derde plaats, aangezien zowel Ajax als AZ te constant zijn om in te halen.