De decembermaand wordt een drukke maand voor voetbalclub Liverpool FC. Doordat het ook nog eens uitkomt in het WK voor clubs, speelt het minimaal één extra wedstrijd. Maar gaan zoveel wedstrijden niet zorgen voor overbelasting?

In december staat al vast dat Liverpool maar liefst negen wedstrijden gaat spelen. In hoeverre is dit verantwoord voor de gezondheid van de spelers? Fabinho, Dejan Lovren en Joel Matip zijn al afgevallen, waardoor zeker in het hart van de defensie problemen zijn. Joe Gomez en Nederlander Virgil van Dijk zijn immers de enige overgebleven centrale verdedigers binnen de selectie.

Onverantwoord

Sportpsycholoog Manuel van de Wal omschrijft de situatie als ‘weinig optimaal’ en ‘onverantwoord’. Dit is een terugkomend probleem zo stelt Van de Wal. ‘’Engelse clubs klagen al jaren over het overvolle speelschema. In Nederland klagen wij al wanneer er af en toe twee keer per week gespeeld moet worden, in Engeland doen ze dat een jaar lang en soms spelen ze zelfs drie keer per week.’’

Er is geen ruimte om te evalueren

Daarnaast zegt Van de Wal dat het mentale aspect een rol kan gaan spelen. ‘’Bij aanvang van zo’n drukke maand kan je toch wat negatiever denken. Na elke wedstrijd meteen weer verder-of je nu wint of verliest. Bij verlies is dat natuurlijk moeilijker, omdat je bijvoorbeeld geen ruimte hebt om te evalueren.’’

Wel vertelt Van de Wal dat je bij veel overwinningen zo kort achter elkaar in een flow kan raken. Maar zijn mening over de situatie blijft duidelijk: ‘’Dat het verre van ideaal is, staat buiten kijf.’’

Het speelschema van The Reds in de maand december is hieronder te zien.