Nederlandse studenten raken gestrest door hun oplopende studieschuld. Elk jaar stuurt DUO een brief met een overzicht waarin de hoogte van hun schuld vermeld staat. Volgens psycholoog Bibi Pala zou dit kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie en een minder mooie kijk op de toekomst. ‘’Het toekomstperspectief dat je voor ogen hebt, wordt vermoeilijkt’’, stelt Pala.

De meerderheid van de studenten, zo’n 68,8 procent gaf aan gestrest te zijn om de oplopende studieschuld. Zij maken zich voornamelijk zorgen of ze dit bedrag wel kunnen terugbetalen. Ook vragen zij zich af of ze ooit wel een hypotheek kunnen afsluiten. ‘’Je moet zo’n groot bedrag nog terugbetalen, terwijl je pas net begint met werken en je je eigen leven wilt opbouwen’’, zegt een van de respondenten.‘’Het perfecte toekomstperspectief in Nederland is dat je een studie volgt, een goede baan vindt, vervolgens een huis koopt en misschien zelfs een gezin begint. Als je al gevoelig bent en ook gaat piekeren om een studieschuld, kan het zeker bijdragen aan een depressie. Je kunt niet zeggen dat het directe gevolgen heeft, maar het heeft degelijk wel effect’’, geeft Pala aan.

Hogere studieschuld dan 2015
Uit meest recente cijfers van DUO blijkt dat er ongeveer 496.751 studenten zijn in Nederland. De totale studieschuld van oud-studenten en huidige studenten bij elkaar bedraagt nu 19,3 miljard euro. Een gemiddelde studieschuld bij mannen is 13.900 euro en bij vrouwen 13.400 euro. Mannen lenen niet alleen meer, maar ook vaker dan vrouwen. Ook hebben studenten een hogere studieschuld dan in 2015, het jaar waarin het leenstelsel werd ingevoerd.