07:00

Ondanks ontmoedigende uitspraken van de rechter één dag eerder, besloten honderden boeren vanochtend actie te voeren. Omdat blokkades van distributiecentra verboden waren, kwamen boeren in Tilburg op het idee om het distributiecentrum van Albert Heijn te omsingelen en voor een klein uur om het distributiecentrum heen te rijden.

08:00

Nadat de politie gedreigd heeft met boetes en in beslag nemen van tractoren, wordt er een nieuwe locatie bepaald voor de actie. Intussen ontstaat er een chaotische ochtendspits die de volledige ochtend zou aanhouden. Later in de ochtend (09:30) stond er nog steeds 200 kilometer file verdeeld over heel Nederland.

08:30

Een nieuwe locatie is verkozen, maar deze blijft onbekend. Opvallend zijn de omgekeerde Nederlandse vlaggen die veelvuldig te zien zijn op de tractors. De vlag staat voor de ‘nood’ of het ‘verzet’ dat de boeren noodzakelijk vinden om iets aan hun huidige situatie te kunnen doen.

10:00

Door het hele land mobiliseren boeren zich om actie te voeren. Ondanks dat het door de rechter verboden is om blokkades op te zetten, gebeurt dit veelvuldig zoals op onderstaande afbeelding te zien is bij de Amercentrale in Geertruidenberg.

10:30

Rond half 11 besluiten de boeren na een aantal tussenstops actie te gaan voeren bij de Amercentrale. Medewerkers van de centrale hebben moeite binnen te komen maar de acties verlopen vreedzaam. Opvallend is het grote aantal jongeren dat meedoet aan de acties, ook zij uiten door middel van rijmende teksten op de voorkant van hun tractor hun onvrede.

11:30

Na afloop van een langdurende actie en blokkade van de toegangswegen tot de Amercentrale, volgen er overleggen over een nieuwe locatie om actie te voeren. “Ik zou ook niet weten waar we zo naartoe gaan, net hoorde ik wel iemand zeggen dat ze naar Schiphol willen”, zegt een van de actievoerders.

12:00

Een intern besluit tussen de boeren heeft een gezamenlijk doel opgeleverd. Over dit doel wordt schimmig gedaan, maar boeren stralen onderling trots uit over de uitgevoerde acties. Men zwaait elkaar uit bij het vertrek en verwelkomt elkaar wanneer een nieuwe actielocatie bereikt is.