Een nieuw meldpunt van vakbond FNV heeft in korte tijd al 540 meldingen binnengekregen van stagemisbruik in de zorg. Uit deze meldingen blijkt dat stagiairs als volledige werknemers worden ingezet, handelingen moeten verrichten waar ze niet bevoegd voor zijn en tijdens het werk haast niet begeleid worden.

“We kregen veel meldingen dat stagiaires na een paar weken stage al volledig alleen op een groep patiënten, bewoners of kinderen werden gezet”, vertelt Danielle van Essen, persvoorlichter van het FNV. “Ook moesten ze handelingen verrichten waar ze nog niet bevoegd voor waren. Daarnaast kwam vaak terug dat er weinig tot geen begeleiding geweest was op de stageplekken.”

Het is een probleem dat al langer speelt, maar nu pas aangekaart wordt door het meldpunt van het FNV. “Dit komt doordat stagiaires het vaak niet durfden te melden omdat ze bang waren dat ze een slechte beoordeling zouden krijgen of ontslagen zouden worden van de stage”, vertelt Van Essen.

Meldingen bij opleiding
Wanneer de stagiair het wel meldde bij de opleiding, kregen ze vaak de reactie: ‘wees blij dat je een stageplek hebt, het is al heel moeilijk om een stageplek te krijgen’.

De stagiairs die zich hadden gemeld bij het meldpunt moesten een enquête invullen met vragen over de stageperiode. Hierin werd ook gevraagd of ze overwegen om te stoppen met de opleiding vanwege het stagemisbruik. “De helft van de stagiairs die zich hebben gemeld, overweegt te stoppen met de opleiding”, zegt Van Essen.

Oplossing
Met een oplossing voor de problemen wacht het FNV nog even tot 6 januari 2020, omdat dan het meldpunt sluit na een verlenging van anderhalve maand. Er wordt verwacht dat er nog meer meldingen bijkomen. Plannen zijn er al wel. “We gaan in gesprek met allerlei betrokken partijen. Het heeft veel los gemaakt.”

Ervaring
Toen studente Kaylee Noteboom in haar vierde jaar van de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) zat, kreeg zij ook te maken met stagemisbruik. Uiteindelijk is ze door deze ervaring gestopt met de opleiding. Ze moest vooral veel taken uitvoeren die niks met haar opleiding te maken hadden en ook kreeg ze weinig begeleiding. Haar verhaal is hieronder te beluisteren.