In het radioprogramma 1 op 1 wordt op vrijdag 20 december de eerste Gouden Tol uitgereikt. De prijs wordt door initiatiefnemer 50PLUS uitgereikt voor de mooiste politieke draai van 2019. Tussen 11.30 en 12.00 uur wordt bekendgemaakt wie deze twijfelachtige eer te beurt valt.

“Steeds meer partijen draaien onze kant op”, zei Henk Krol afgelopen maandag bij Pauw. Dat leek 50PLUS een goede reden om de mooiste draai van 2019 te prijzen.

De vraag rijst of een politieke partij die een prijs uitreikt aan politici niet hetzelfde is als de kalkoen die het kerstdiner beoordeelt. “Het is een prijs met een knipoog en we hebben gekozen voor de mooiste draaien. Alle genomineerden draaien dus onze kant op”, laat de partij weten. De insteek van de prijs is niet om een sneer te geven. “Draaien aanmoedigen gaat te ver, maar we hebben wel de draaien geselecteerd die ons goed uitkomen.”

Nominaties

De partij heeft een shortlist van drie mogelijke winnaars opgesteld. De lezers van de 50PLUS nieuwsbrief kiezen uiteindelijk de winnaar.

Dilan Yesilgöz-Zegerius

Yesilgöz-Zegerius (VVD) pleitte onlangs voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Haar fractie bleek dit standpunt niet te delen en Yesilgöz-Zegerius moest haar betoog intrekken. Het 41-jarige Kamerlid kwam hier voor uit en gaf aan persoonlijk voor een verbod te zijn. Ondanks dat sloot ze zich aan bij de meerderheid van de fractie. Krol noemde dit bij Pauw fantastisch en bekende dat Yesilgöz-Zegerius wat hem betreft de terechte winnaar zou zijn.

Lodewijk Asscher en Jesse Klaver

Deze duo-nominatie hebben de fractieleiders van respectievelijk de PvdA en GroenLinks te danken aan hun draai op het pensioendossier. Waar zij voorheen altijd tegen de moties van 50PLUS stemden die pensioenkortingen probeerden te voorkomen, pleitten de heren afgelopen november tegen pensioenkortingen.

Sander Dekker

De minister van Rechtsbescherming is de laatste genomineerde. 50PLUS deed eerder een voorstel om tbs’ers op verlof een gps-enkelband te geven. Destijds wilde Dekker daar niets van weten. Inmiddels heeft de VVD-minister, tot groot genoegen van Krol, met dit voorstel ingestemd.

1 op 1

De keuze voor 1 op 1 als podium voor de uitreiking lijkt wat opmerkelijk. Ondanks de dagelijkse bijdrage van volkszanger Dries Roelvink, staat het programma van Sven Kockelmann toch voornamelijk bekend als een hard en kritisch interviewprogramma. Een mild jolige prijsuitreiking als deze lijkt niet een geheel logische keuze. Toch laat de redactie weten dat Kockelmann Krol stevig kritisch zal interviewen, zoals de luisteraars van hem gewend zijn.

Niet op de zaken vooruitlopen

De VVD lijkt met twee van de drie nominaties én de zegen van Henk Krol de gedoodverfde favoriet. De partij wacht de uitslag rustig af en laat weten niet op de zaken vooruit te willen lopen.