De Nachtwacht en de Sterrennacht zijn nu meer dan alleen schilderijen. Er zijn namelijk een exoplaneet en een ster naar de twee doeken vernoemd. De namen komen uit een verkiezing die werd gehouden om de hemellichamen een nieuwe naam te geven. Ongeveer 13.500 Nederlanders brachten hun stem uit.

De verkiezing werd uitgeschreven door de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie (NOVA). Nachtwacht en Sterrennacht waren niet de namen met de meeste stemmen. Dat waren Nijntje en Moederpluis. Die namen waren alleen in strijd met het intellectueel eigendomsrecht. Automatisch werd nummer twee dus de winnaar. Ook met de tweede keus is NOVA blij, zo zegt een lid van de commissie die de verkiezing regelde. “Wij zijn uiterst tevreden. We hadden natuurlijk al een voorselectie gedaan, dus we waren al enorm blij met de vijf finale-namen.”

Selectieprocedure

Eerst mocht iedereen suggesties insturen, waarna er een selectie werd gemaakt door NOVA. Uit die selectie mochten mensen kiezen welke ze het leukst vonden. Bij NOVA hebben ze bewust voor deze manier gekozen om de zon HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 b te vernoemen. “We hebben voor een goede reden gekozen om eerst een voorronde te houden en daarna met een kleine commissie daar vijf kandidaten uit te kiezen. De namen moeten aan allerlei regels voldoen. Daar hebben wij naar moeten kijken.”

Nederland heeft eerder al eens een ster, vijf planeten en 900 planetoïden mogen vernoemen. Nu hebben dus nog een ster en planeet een Nederlandse naam. “Het is wel bijzonder dat we dit nu mogen doen. Dit is omdat de Internationale Astronomische Unie (IAU) 100 jaar bestaat. Maar we zijn niet het enige land – ik geloof zo’n 70 andere landen hebben ook een naam gekozen voor andere exoplaneten.”