Koning Willem Alexander heeft vandaag de OUT media award gewonnen. Dat betekent dat hij de LHBTI-vriendelijkste BN’er van 2019 is. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door televisiezender OUTtv die gericht is op ‘de gay en open-minded’. Er werden ruim drieduizend stemmen uitgebracht en meer dan tweeduizend daarvan waren voor de koning.

Een mooie winnaar volgens de woordvoerder van Cultuur- en Ontspanningscentrum (COC) Nederland, een organisatie die opkomt voor de belangen van LHBTI’ers. “Het is heel fijn dat hij zijn invloedrijke positie gebruikt om op te komen voor mensenrechten en tegen discriminatie van LHBTI-personen”, zo zegt de woordvoerder. Als voorbeelden noemt hij de toespraak van de koning bij de Verenigde Naties in september dit jaar en zijn kersttoespraak uit 2016. Dat eerste is ook een van de redenen dat Willem Alexander de OUT media award heeft gewonnen. In die toespraak zei hij onder andere dat het goed is dat minderheden als LHBTI’ers steeds meer rechten krijgen die bij wet zijn vastgelegd.
In 2016 was koning Willem Alexander op bezoek bij het COC. Dat was volgens de woordvoerder heel speciaal. “Toen was hij zelfs het eerste gekroonde staatshoofd ter wereld dat een officieel werkbezoek bracht aan de LHBTI-gemeenschap. Dat is een enorme steun in de rug voor de lesbiennes, homo’s, bi’s, transgender- en intersekse personen in Nederland en de hele wereld.”

Speciale prijs

De OUT media award wordt sinds 2014 uitgereikt. Het idee erachter is dat mensen uit de media zich als ambassadeur gaan inzetten voor de LHBTI-gemeenschap. Dat de prijs bestaat, is volgens het COC belangrijk. “Het is goed dat er prijzen zoals deze zijn om mediapersoonlijkheden aan te sporen ambassadeur te zijn voor de LHBTI-gemeenschap en om mensen die zich hard maken voor de gemeenschap in het zonnetje te zetten.” Het COC reikt zelf ook jaarlijks een prijs uit, namelijk de Bob Angelo Penning. De prijs is vernoemd naar de oprichter en bedoeld voor mensen die zich ‘bijzonder verdienstelijk’ maken voor de emancipatie van LHBTI-personen.