Een historische avond was het dinsdag in Londen. De 25-jarige Fallon Sherrock wist als eerste vrouw een wedstrijd te winnen tijdens het PDC WK Darts. De Engelse won van Ted Evetts en zette daarmee het vrouwendarts op de kaart.

Aileen de Graaf, Nederlands beste vrouwelijke darter, is nog steeds enthousiast over de overwinning van Sherrock. Ze heeft vol beleving gekeken: “Ik heb echt liggen te schreeuwen en te juichen voor Sherrock. Ze heeft het damesdarts op de kaart gezet.”

Ook Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse dartsbond, vond de overwinning schitterend. “Het geeft een boost aan het vrouwendarts. Er gebeurt iets wat nog nooit eerder is gebeurd.”

Een historisch moment voor vrouwen en darten

Ad de Waal van Dartcorner Tilburg noemt het ook ‘historisch en fantastisch voor de dartssport’. “Het heeft nog wel lang geduurd. Ik had het al een paar jaar geleden verwacht. Maar dit komt op het ideale moment.”

Volgens De Waal staat de dartsbond BDO, de tegenhanger van dartsbond PDC, namelijk op omvallen. Er is onder andere chaos in het bestuur. Alle vrouwelijke darters zijn lid van de BDO waardoor ze dadelijk misschien zonder bond komen te zitten. “Daarom komt deze zege op een gewenst moment. Ik hoop dat de PDC ziet dat vrouwen ook echt mee kunnen op dit niveau en dat ze voor spektakel kunnen zorgen.” Daarmee doelt De Waal op het feit dat het publiek dat volledig uit haar dak ging.

Dat had volgens Engelbertink er vooral mee te maken dat ze de underdog was in de wedstrijd: “In het darts kiest het publiek altijd voor de underdog, daar worden wedstrijd overigens ook echt door beïnvloed.”

Vrouwen niet geaccepteerd

Ondanks het luid gejuich worden vrouwen volgens De Graaf nog niet helemaal geaccepteerd. “Het publiek kiest vaak voor de underdog en ze kiezen dan uiteraard voor haar. Maar ze heeft het goed gedaan. Het lijkt misschien of ze niks te verliezen heeft. Maar je wilt je altijd bewijzen.”

Een paar jaar geleden was bij de BDO het prijzengeld voor de winnende vrouw 2500 euro en voor de winnende man 50.000 euro.

Door de zege staat het vrouwendarts weer volop in de aandacht maar er moet nog veel gebeuren om de vrouwelijke darters op hetzelfde niveau te brengen als de mannen. Het prijzengeld lijkt de beste weg daarnaartoe. “Het prijzengeld bij de vrouwen is veel lager als bij de mannen”, aldus Engelbertink. Ook De Waal erkent dit probleem. “Een paar jaar geleden was bij de BDO het prijzengeld voor de winnende vrouw 2500 euro en voor de winnende man 50.000 euro.”

De Graaf herkent zich in het financiële verhaal: “Het vinden van sponsoren in het vrouwendarten is een groot probleem. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo zijn vrouwen niet fulltime topsporter en hebben de meeste vrouwelijke darters ook nog kinderen en daar gaat veel tijd inzitten.”

Het niveau moet omhoog

Een oplossing volgens De Waal is dat PDC-voorzitter Barry Hearn de vrouwen laat aansluiten bij de PDC. “Op die manier kunnen ze wennen aan spelen voor volle zalen en daardoor kunnen ze ook hun niveau omhoog brengen. De vraag is alleen of Hearn dat ook ziet. Voor hem draait het vooral om geld verdienen.”

Een toernooi met een gemengd deelnemersveld zou daarvoor een optie zijn.  “Darts is namelijk helemaal geen mannensport. Er zitten juist meer vrouwen in de zaal en voor de televisie dan mannen”, aldus De Waal.

Lees ook: ‘Kroegbaas Sander Bakker aan het woord over topdarter Barney