Havo- en vwo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een mbo-studie. Dit meldt de MBO Raad. Zij zien het aantal jongeren met een havo- en vwo-achtergrond stijgen. Volgens hen is de stijging te danken aan de economische groei. Hierdoor groeit de vraag naar vakmensen. De echte arbeidsvakken verdwijnen dus. Melissa Schmidt (18) heeft ook de havo afgerond en doet momenteel een mbo-studie in verpleegkunde.

“Ik ben eigenlijk naar het mbo gegaan omdat ik geen keuze had”, vertelt Melissa. Haar eerste keuze na de middelbare school was niet een mbo-studie. Ze had eigenlijk liever de hbo-studie af willen maken maar dat mocht niet. “Helaas heb ik het eerste schooljaar niet gehaald. Hierdoor moest ik van de studie af.” Zoeken naar een andere hbo-studie ging moeizaam. Ze was te laat voor de meeste inschrijfdata: “Ook mocht ik bij sommige studies niet beginnen omdat ik volgens hen officieel nog bezig was met een andere studie. Het was heel vaag.” Op die manier is ze bij de mbo-studie gekomen. Er zitten bij haar wel veel andere studenten op school die van de havo af komen.

Een tweede middelbare school

Melissa snapt wel waarom havo-leerlingen kiezen voor een mbo-studie in plaats van hbo-studie. “Het lijkt veel meer op een middelbare school. Bij projecten wordt veel meer uitgelegd en je krijgt meer feedback. Bij het hbo is het zo dat je een deadline en een opdracht krijgt. Meer niet.” Op het mbo wordt dus meer je hand vastgehouden. Als je nog niet precies weet wat je wilt studeren zou dit een fijne overgang kunnen zijn. Melissa zou zelf liever een hbo-studie doen: “Ik werk liever iets zelfstandiger. Daarbij vind ik het niveau een beetje te laag. Als je havo hebt gedaan kun je het mbo-niveau makkelijk aan.”
Kies wat bij je past

Om te bepalen of je een mbo- of hbo-studie moet doen na een havo of vwo, moet je volgens Melissa vooral kijken wat bij jou past. “Ik kan me voorstellen dat bij sommige mensen een mbo-studie beter past. Ik zou zeggen: ga vooral naar open dagen en zie wat bij je past.”