Ministers van Engelshoven (cultuur) en Slob (media) willen dat streamingsdiensten en bioscopen een deel van hun omzet investeren in Nederlandse films en series.

Volgens hen zou dit leiden tot een ‘versterkte positie van Nederlands cultureel aanbod.’ Streamingsdiensten die hun eigen films en series aanbieden moeten 6% van hun omzet investeren. Bioscopen hoeven maar 3% te investeren, omdat zij zelden eigen producties vertonen. Zij mogen hiermee eigen films en series maken of het geld investeren in een Nederlands filmfonds. Producentenvereniging FPN zegt blij te zijn met het nieuws.

Enquête

Uit een enquête dat de Nieuwsredactie heeft afgenomen blijkt dat meer dan de helft bijna nooit of hooguit een paar keer een Nederlandse film kijkt. De meningen zijn verdeeld zo blijkt uit de antwoorden:

‘’Nee, niet echt. Nederlandse films en series hebben geen groot publiek. Zonde als er veel geld naartoe gaat, maar ze niet worden bekeken.’’

“Nederlandse series zijn over het algemeen super goed! En daar mag meer energie en geld in worden gestoken!”

“Laat ze maar doen wat ze zelf willen! Zodra een film goed genoeg is om gepromoot te worden, is het aan hun de keuze. Helaas worden er ook veel slechte Nederlandse films gemaakt.”

Misdaad

Studente Sam Van Zuijdam zou graag een goede Nederlandse misdaadfilm willen zien: “Ik vind dramafilms wel leuk, maar ik denk dat het ook goed is zou zijn als er meer misdaadfilms komen. Er zijn veel misdaadseries op televisie, maar voor mijn gevoel weinig films.”