Tweeduizend ov-reizigers verliezen jaarlijks hun fietssleuteltjes. Daarom wil de Nederlandse Spoorwegen (NS) een fietssleutelvrije regeling. In Apeldoorn test de NS met nieuwe ov-fietsen zonder sleutel. De reizigers kunnen hun eigen ov-chipkaart gebruiken als sleutel. “Als deze test een succes is gaan we in 2020 dit systeem op alle fietsen in Nederland toepassen”, zegt woordvoerder voor regio Randstad van de NS, Geert Koolen.

Terwijl er plannen worden gemaakt voor een ov-fiets zonder sleutel, wordt ook gewerkt aan inchecken zonder dat je een ov-kaart nodig hebt. De NS meldt begin dit jaar dat ze verwachten dat de ov-chipkaart niet meer gebruikt zal worden in 2023. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven is de techniek verouderd. “Er zijn al proeven geweest om reizen zonder ov-kaarten te testen”, vertelt woordvoerder van de NS Hessel Koster. “Op traject Den Haag en Leiden konden reizigers begin dit jaar inchecken met hun telefoon of bankpas. Dit project is succesvol geweest en dus komen er in de toekomst zeker meer proeven.”

Toekomst van de fietssleutel

Een toekomst voor mobiel inchecken op de ov-fiets wordt niet uitgesloten. “We werken stap voor stap”, zegt Koster. “Als we in de toekomst overstappen naar inchecken met de mobiele telefoon moeten de ov-fietsen hier uiteraard ook op worden aangepast.”

Momenteel zijn er nog geen plannen om het ov-fietssleuteltje te mobiliseren: “De test in Apeldoorn is met de ov-chipkaart”, vertelt Koolen. “Plannen zonder ov-chipkaart of met de kaart op mobiel voor de ov-fiets zijn er nu niet.”