In Amerika en Italië vinden in de week van 19 december wedstrijden plaats voor de World Cup snowboarden. Hieraan doen ook Nederlanders van uiteenlopende leeftijden mee.

Het team van Nederlandse snowboarders van deze week bestaat uit: Casper Wolf (18), Michelle Dekker (23), Niek van der Velden (19) Glenn de Blois (24) en Cheryl Maas (35)*. Een hoop jonge talenten.

Jonge snowboarders

Ski- en snowboardleraar Alexander Rieff zegt over de ontwikkeling van jonge snowboarders het volgende: “Je kan jezelf blijven ontwikkelen. Ik denk wel dat je uiteindelijk niet meer kan meekomen met de jonkies. Als je uiteindelijk 25 jaar bent, is er een nieuwe groep vijftienjarigen. Zij gaan dezelfde trucjes doen, maar ze kunnen verder en hoger.”

Sportdisciplines in het snowboarden

Maas is met haar 35 jaar relatief een stuk ouder dan haar teamgenoten. Ze doet mee aan het onderdeel big air, dat valt onder de discipline freestyle. Volgens Pepijn van Schijndel, coördinator van topsport en talentherkenning van de Nederlandse Skivereniging, is Maas een goede atlete. Van Schijndel vertelt dat de stopleeftijd beïnvloed kan worden door blessures het herstel daarvan en de sportdiscipline.

*Onder de Nederlandse deelnemers van deze week zijn er enkele zelfstandige atleten met een eigen programma. Hier vallen Cheryl Maas, Glenn de Blois en Michelle Dekker onder.

RosalievanBlijenburgh

Lees ook: Off-piste skiën; hoe gevaarlijk is het eigenlijk?