Nederland zakt voor het alcoholexamen, blijkt uit een peiling van het ministerie van Volksgezondheid en het Trimbos-instituut. Gemiddeld scoren de ondervraagden een 5,1. Het examen ging over de schadelijke effecten van alcohol. Het Trimbos-instituut is een campagne gestart om Nederlanders meer op de hoogte te brengen van de risico’s.

Dat Nederlanders wel een drankje lusten is wel bekend. Gemiddeld drinkt een Nederlander 9,6 liter alcohol per jaar. “Alcohol wordt heel erg als normaal gezien in Nederland. Men vindt het normaal om bij het eten een wijntje erbij te nemen”, vertelt Carmen Voogt, woordvoerder van het Trimbos-instituut.

Nieuwe campagne
“Er zijn in het verleden al meerdere campagnes geweest tegen alcohol. We zijn deze campagne gestart voor de komende jaren”, zegt Voogt. “We proberen nu de kennis van mensen te vergoten van de risico’s van alcohol. Onze doelstelling is dat 80 procent van Nederland in 2040 op de hoogte is van de risico’s van alcoholgebruik en de richtlijn van maximaal één glas alcohol per dag.”

Meer weten over risico’s en cijfers van alcoholgebruik?