Rekening houden met het klimaat bij het krijgen van kinderen speelt steeds meer een rol bij toekomstige ouders. Een kind minder scheelt 58.600 kilo CO2 per jaar volgens Zweedse onderzoekers. Hoe leeft deze gedachte onder studenten?

Nicky Goeree (19) studeert voor tandartsassistente en weet nu al dat ze later kinderen wil. Als haar toekomstige man overlijdt, wil ze niet alleen achterblijven. “En ik hoop dat ze dan ook voor mij zorgen als ik oud ben”, vertelt Nicky. Bij haar overweging speelt het klimaat geen rol. “Ik wil er sowieso maar twee, maar ik zou er niet één nemen alleen maar omdat dat beter is voor het klimaat”, zegt ze.

Uit een enquête afgenomen door de Nieuwsredactie onder 25 studenten blijkt dat iets meer dan de helft later kinderen wil. Driekwart daarvan geeft aan geen rekening te houden met het klimaat bij de keuze om kinderen te krijgen. Toch zijn er een aantal studenten die geen kinderen willen omdat het slecht is voor het klimaat. Een kind adopteren valt ook onder de opties bij sommigen. “Genoeg kinderen ter adoptie, ik wil geen leven brengen op een wereld die ik niet oke vind”, schrijft een van de respondenten.

Sofia de Vries (18), student International Business, en Marijke Uitdewilligen (19), student Human Resource Management, zijn niet zeker of ze later kinderen willen. Zij kiezen eerder voor hun carrière en dan is het lastig als je kinderen hebt, volgens hen. “Dan moet je ze elke dag naar de crèche brengen en weer ophalen”, zegt Marijke. “Het ligt er ook aan of ik genoeg geld heb, want als ik niet genoeg geld heb neem ik geen kinderen”, vertelt Sofia. Ook Marijke en Sofia houden geen rekening met het klimaat bij het nemen van kinderen.  “Als ik kinderen wil, neem ik kinderen”, zegt Sofia stellig. Marijke deelt deze mening.

Oplossing?

Minder kinderen krijgen om de uitstoot te verminderen. Prins Harry en zijn vrouw Meghan proberen hierin het goede voorbeeld te geven: “Twee maximaal”, zei de Britse prins in een interview met primatoloog Jane Goodall. Nicky en Marijke vinden dit een prima oplossing. “Er zijn dan minder mensen, dus minder uitstoot”, vertelt Marijke. Sofia weet het nog niet. Zij denkt dat mensen stiekem kinderen gaan krijgen. “Ik denk niet dat we dat moeten willen”, vult ze aan.

Loading...

Loading…