Elk jaar reikt De Nederlandse Sportpers (NSP) de prijs Sportjournalist van het Jaar uit. 27 januari wordt de prijs uitgereikt voor 2019, de laatste van dit decennium. De voorzitter van de NSP maakte bekend dat het dit jaar geen vrouw zal zijn.

Voor voorzitter van de NSP, Marco Knippen, is de nieuwe winnaar al bekend. ´´Daar kan ik niks over zeggen. De winnaar wordt 27 januari bekend gemaakt. Het enige wat ik erover kwijt kan is dat het dit jaar geen vrouw is, die de prijs wint.  Er is een mooi thema gekozen en de winnaar staat symbool voor dit thema.´´

De jury die beslist over de winnaar bestaat uit vijf oud-winnaars. Ieder jaar treedt de winnaar in de jury, hierdoor beslist een oud-winnaar over de winnaar in het volgende jaar.  Ieder lid zit drie jaar in de jury. Als de nieuwe winnaar toe treedt in de jury, dan stapt het langst zittende jurylid op.

Vorig jaar was van de vrouwen

Marco Knippen won zelf de prijs in 2015 dankzij zijn onderzoekserie  over sportslavernij en mensenhandel van atleten.´´Elk jaar kiest de jury een thema. Dit thema is iets wat de jury in dat jaar is opgevallen of wat er dat jaar speelde. Dan komt er vaak spontaan een winnaar uit. Toen ik de prijs won, vond men dat onderzoek in de sport opkwam.´´ De NSP werkt dus niet met nominaties, maar met thematiek. 2018 was bijvoorbeeld het jaar van de vrouwen, het jaar waar in zij echt een plek hebben gevonden  in de sportjournalistiek´´, vertelt Knippen.

´´Ze stond daar echt haar mannetje , als vrouw in die typische mannenwereld.´´

´´Hélène Hendriks kwam niet alleen op in de voetbalwereld, maar zij durfde ook echt de confrontatie aan te gaan. Bijvoorbeeld tijdens het schurende gesprek wat ze had met Hakim Ziyech.´´

Uiteindelijk zorgde dat interview ervoor dat Hendriks werd verkozen tot Sportjournalist van het Jaar 2018. ´´Ze stond daar echt haar mannetje , als vrouw in die typische mannenwereld. Hélène Hendriks is echt een van ons , op een positieve manier. Ze is een boegbeeld voor vrouwen in de sportjournalistiek.´´

Lees ook: Vrouwen in de vechtsport: Wereldkampioen Alicia Holzken maakt het waar