Woningen die zijn afgebrand of waar maandenlang een overleden persoon heeft gelegen, wie ruimt dat toch op? Bedrijf Dolmans houdt zich bezig met deze woningen. Voor de medewerkers van dit calamiteiten bedrijf is een werkdag nooit saai. De nieuwsredactie spreekt drie werknemers over hun ervaringen.

Het is vandaag rustig, Melvin Cameron en Thijs van Ansem zijn bezig met een waterschade in een leegstaand pand in Tilburg. Er zitten gaten in het plafond maar de vloer is nog droog. Melvin Cameron vertelt over de ervaring die hem het meest is bijgebleven. “Dat was een brand waarbij een kind is omgekomen. Ik kon zien waar het kindje had gelegen. Op zo een moment denk je toch wel even anders over het leven na. In het begin stond ik er nog wel bij stil als ik thuiskwam, maar nu niet meer. Dat gaat niet.” Vertelt Melvin nuchter. Vandaag haalt hij een beschadigde vloer eruit, maar eerder deze week stond hij nog in een badkamer waar een zelfmoord is gepleegd. “Je moet er wel tegen kunnen,” vertelt Melvin.

Melvin aan het werk in het pand met waterschade

Van alle markten thuis
Bij Dolmans is geen dag hetzelfde. Thijs van Ansem vertelt: “De afwisseling vind ik het leukst en we krijgen de tijd die we nodig hebben, geen hectiek. Kwaliteit is in dit vak heel belangrijk. Veel mensen verwarren ons met een schoonmaakbedrijf maar dat is het echt niet.” Ondanks dat Thijs nog niet heel lang bij Dolmans werkt, heeft ook hij al veel verschillende dingen gezien. “Ik moest een tijdje terug naar de woning van een verward iemand. Ik voelde mij niet op mijn gemak omdat je weet dat daar veel is gebeurd.”

Mariska Tegenbosch leidt mij rond op de vestiging in Tilburg. Mariska vertelt: “Wij doen de gekste dingen. We moesten zelfs een keer kippen ruimen, het is echt heel divers.” Naast de afwisseling geniet Mariska het meest van het sloopwerk: “Het is heel intensief werk, ik hoef niet meer naar de sportschool!”

Thijs aan het werk in het pand met waterschade

Eenzame ouderen
Soms worden overledenen pas na weken gevonden. Nadat het lichaam is verwijderd is het aan Dolmans om het overgebleven lijkvocht op te ruimen. “Je ziet wel dat dat vaak ouderen zijn. Veel ouderen zijn heel eenzaam, die hebben geen familieleden die langs komen,” vertelt Thijs. Melvin beaamt: “Je merkt gewoon door dit werk dat er veel eenzame ouderen zijn. Vaak als ik bij een oudere persoon aan het werk ben en ik ben klaar om weg te gaan, merk ik dat ze toch nog graag willen kletsen en dat ze die aandacht missen.” Melvin en Thijs beginnen aan de vloer, er is weinig waterschade.

Mentale steun
Je kunt wel stellen dat Melvin, Thijs en Mariska meer zien dan een gemiddelde politieagent. Iemand waarvan de woning zojuist is afgebrand en alles heeft verloren, spreekt vaak als eerst een medewerker van Dolmans. “Je komt daar binnen en je ziet de bewoners in paniek en met veel verdriet. Wij gaan dan ons werk doen en dan zie je dat ze er toch vertrouwen in krijgen dat het goed komt. Dat vind ik heel mooi aan dit werk.”

Mariska aan het werk in de vestiging in Tilburg

Als je werkt bij Dolmans kom je niet alleen om te slopen, legt Mariska uit: “Op het moment dat de klant het niet meer weet, dan komen wij. Het kan voor mensen die net veel zijn verloren lastig zijn om hun huis open te stellen. Het is dan ook heel belangrijk dat wij respectvol omgaan met de spullen van de bewoner. Wij zorgen er dan ook voor dat we er alles aan doen om zoveel mogelijk spullen te redden en dat alles zo goed mogelijk wordt gedaan.”

De natte vloer van het pand met waterschade is eruit gehaald en voor mij zit de dag er ondertussen op. Maar de werknemers van Dolmans staan nog dag en nacht voor iedereen klaar.