Het nieuwe doel van het kabinet is het realiseren van een rookvrij Nederland in 2040. Schoolpleinen zijn dit jaar al rookvrij en er worden gratis anti-rookcursussen aan studenten aangeboden. Toch is niet iedereen optimistisch over het plan: is het geen betutteling van de overheid en is het plan wel haalbaar?

Otto Folkerts, facilitair manager scholengemeenschap Alfa-college in Groningen, wilde niet wachten met het rookvrij maken van zijn school en begon in 2017 al aan deze missie.

Hij ergerde zich aan alle peuken die rondom het Alfa-college Kluiverboom lagen. ‘’We besloten de sigaretten niet meer op te ruimen – na een week kon er een kruiwagen worden gevuld’’, vertelt Folkerts.

Hij werd projectleider van Alfa-college Rookvrij. Na locatie Kluiverboom werden ook de andere vijf locaties van de school volledig rookvrij. Roken mag alleen nog buiten de schoolterreinen.

Iedereen stopt met roken is utopie

‘’De gedachte dat iedereen stopt met roken, is natuurlijk een utopie’’, zegt Folkerts. Wel ziet hij een sterke vermindering in rokers. De studenten die gestaag door blijven roken, staan vervolgens voor de ingang van de school. Folkerts: ‘’We zijn hiervoor in gesprek met de gemeente Groningen. Meer prullenbakken en surveillance zijn belangrijke doelen om overlast in de buurt te voorkomen.’’

Ton Wurtz is belangbehartiger van de rokers in Nederland. Hij geeft zijn mening over het nieuwe doel van het kabinet: een rookvrije generatie realiseren in 2040. Hij twijfelt over de haalbaarheid van het doel. 

Anti-rook

Tom Voeten van anti-rookvereniging Clean Air geeft zijn mening over het rookverbod in Nederland wat vanaf 2040 in gaat. Clean air is een organisatie die zich inzet voor diegene die roken hinderlijk vindt. Voeten is met zijn organisatie al meerdere keren in verschillende media geweest, bijvoorbeeld bij Pauw, om zijn standpunt te verkondigen.

Stoppen met roken cursus

‘’Het belangrijkste in het realiseren van een rookvrije generatie is voorlichting’’, stelt Folkerts. Medewerkers van het Alfa-college kunnen een gratis ‘Allen Carr’ cursus volgen. Deze cursus bestaat uit één bijeenkomst van zes uur. ‘’Ongeveer 70 procent van de kandidaten stopt volledig: een sterk slagingspercentage’’, zegt Otto. Vanaf dit jaar kunnen studenten ook gratis een cursus volgen. Het Alfa-college is hierin de eerste school in Nederland die een gratis stoppen-met-roken-cursus aanbiedt aan studenten. Ook worden er lessen gegeven over de effecten van roken op het lichaam.

Folkerts is zelf niet zeker of het doel van het kabinet haalbaar is: een rookvrije generatie in 2040. Wel ziet hij een positieve ontwikkeling: het aantal rokers daalt. ‘’Het belangrijkste om naar dit doel toe te werken, is om meer voor te lichten over de effecten van roken. Zo komen we steeds dichterbij een rookvrije generatie.’’

Accijnzen op tabak

Een van de manieren om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren is de heffing van accijnzen op tabak. In de voorgaande vier jaar is gebleken dat de prijsstijging van sigaretten heeft geresulteerd in minder Nederlanders die roken.

Anti-rookcursussen om het doel te bereiken

Hugo Hairwassers is eigenaar van de stichting Ik Stop Ermee. Hij geeft cursussen om te stoppen met roken. Als het aan hem ligt is Nederland in 2040 rookvrij. Een reeël doel vindt Hairwassers het echter niet. Daarnaast geven deelnemers van de cursus hun mening over het plan van een rookvrij Nederland in 2040.

Folkerts tips

Folkerts heeft nog een paar tips voor scholen die vanaf augustus naar rookvrij gaan: ‘’Ik merk dat scholen te lang in het onderzoek blijven hangen. Doe dit niet; het zal hoe dan ook gezeik met zich mee gaan brengen. Praat met de gemeente over extra prullenbakken of surveillance rondom de school.’’ Ook is het volgens Otto een goed idee om flyers uit te delen aan de omwonenden van de school. ‘’Zodat zij ook van de zaak afweten.’’

De roker: van gezelligheidsdier naar ketter

Wil je meer weten over het verloop van rookreclames- en campagnes door de jaren heen, klik dan hier

Lees ook: Stop nu eens met roken!