In 2016 voorspelde ex-marinier Ingo Piepers het al; een Derde Wereldoorlog in 2020. Na de onrust van afgelopen week in het Midden-Oosten staan de spanningen in de wereld weer op scherp. Hoe kun je het beste omgaan met deze dreiging?

Afgelopen weekend schakelde Amerika de Iraanse generaal Qassem Soleimani uit en Iran kwam al snel met tegenmaatregelen. Een Amerikaanse legerbasis in Irak werd gebombardeerd en er verdween een Oekraïens passagiersvliegtuig uit het luchtruim boven Iran. Hoewel er nog geen duidelijkheid bestaat over wat er met het vliegtuig is gebeurd, wijzen de VS en Canada al Iran als schuldige aan. Een hoop onrust in de wereld.

Een wereldoorlog in 2020

In een uitzending van BNR Nieuwsradio op 27 december zei Piepers het volgende: “Uit data-analyse blijkt dat we mogelijk in 2020 –plusminus 2 jaar- een kritiek punt bereiken, een systeemcrisis – laten we het de Derde Wereldoorlog noemen. Het systeem gaat zich organiseren naar een volgende internationale ordening, een VN 2.0.” Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er echter tal van momenten geweest dat een oorlog op grote schaal dreigde.

Online wordt er al druk gespeculeerd over een Derde Wereldoorlog. Op twitter was de hashtag ‘WWIII’ enkele dagen trending en de berichtgeving over een nieuwe oorlog is nog in volle gang. De onrust onder de bevolking lijkt steeds groter te worden. Gedragspsycholoog Marenne Vlieg heeft een verklaring voor de heersende angst.

Water, noodrantsoenen en EHBO-trommels

Een manier waarop mensen zich voorbereiden op een noodsituatie als een wereldoorlog is door te ‘preppen’. Preppen, afgeleid van het Engelse woord ‘to prepare’, houdt in dat een persoon zich voorbereidt op een noodsituatie. Te allen tijde jezelf kunnen voorzien in de basisbehoeften is het belangrijkst. Een van de beelden die over preppers bestaat, is dat ze in schuilkelders met allerlei complottheorieën zitten te wachten op het einde van de wereld. De serie ‘Doomsday Preppers’ heeft daar een grote bijdrage aan geleverd, maar vaak is dat geen juist beeld van de werkelijkheid. Hier in Nederland gaat het vooral om water, noodrantsoenen en EHBO-trommels.

Ook de Nederlandse overheid adviseert haar burgers om altijd voorbereid te zijn en een noodpakket samen te stellen. Onder andere warmhouddekens, waxinelichtjes en een waarschuwingsfluitje staan op de lijst van crisis.nl. Op het internet zijn al een aantal dergelijke ‘prepwinkels’ te vinden. Eén daarvan is prepz.nl van Nander Knobben. Sinds 2016 verkoopt hij online alle benodigdheden voor het preppen. Hij vertelt over het preppen voor een eventuele nieuwe wereldoorlog.

Door Joost Schreurs en Thom Seuren