Productie van Duarte dos Santos Estrafalhote & Vera Noteboom

Ruim 40.000 Nederlanders starten dit nieuwe jaar net even anders. Voor hen staat de maand januari in het teken van het laten staan van een glaasje alcohol. Ze doen mee aan de trend Dry January, of in het Nederlands IkPas. Deze maand moet zorgen voor bewustzijn van persoonlijk alcoholgebruik.

IkPas
Martijn Planken, projectleider bij de organisatie IkPas, vertelt waarom deze campagne is gestart. “We zijn in 2013 begonnen en kwamen erachter dat er in het buitenland een aantal initiatieven waren rond dit thema en die waren ook redelijk succesvol”, vertelt Planken. “In Nederland ontstonden er op lokaal niveau ook dit soort initiatieven, maar wij hadden het gevoel dat het alleen een kans van slagen had als er een overkoepelende campagne kwam.”

Onder de deelnemers wordt iedere leeftijdscategorie vertegenwoordigd, van 18 tot en met 88 jaar. “Men denkt altijd dat jongeren te veel drinken, en dat is misschien ook wel zo, maar volwassenen drinken evenveel, zo niet meer. Op andere momenten en andere gelegenheden. Het verandert door de jaren heen, maar uiteindelijk drinken ze netto meer”, zegt Planken.

Voordelen
De reden dat mensen meedoen aan Dry January is voor iedereen verschillend. “Het zijn vooral doelen die mensen zelf willen bereiken. Wij willen bereiken dat de deelnemers leerervaring opdoen”, vertelt Planken. “Voor ons is het belangrijkste dat iemand zelf doelen opstelt, daar zelf iets uit oppakt en daar iets mee doet.”

Loading...

Loading…

Effecten
Deelnemers van Dry January doen vooral mee voor hun mentale en fysieke gezondheid. Deze pauze kan eigenlijk gezien worden als een korte ‘detox’ periode.
Leonie Kamps van het Trimbos Instituut ziet de positieve effecten van een maand zonder alcohol wel in.

Een alcoholstop is volgens Kamps dus goed om je onder andere weer fitter te voelen. Studente Merit Achterberg (18) ervaart dit. “Ik heb eerder al een maand niet gedronken en dat was veel minder zwaar dan ik had verwacht. Ik voel me er fitter door en je hebt bijvoorbeeld ook geen last van katers. Daarnaast val ik ervan af, het voelt als een soort detox voor je lichaam.”

Merit wil met Dry January persoonlijk niks bereiken, maar ze ervaart wel de voordelen. “Het is voor mezelf een uitdaging en dat vind ik leuk. Een groot voordeel is wel dat je op zondag gewoon kunt gaan sporten en niet heel de dag met een kater op de bank ligt.”

‘Alcoholloos’
Voor de wat gevorderde drinkers kan het lastig zijn dertig dagen van hun favoriete alcoholische versnapering af te blijven. Toch hoeven zij niet de smaak te missen. Nu steeds meer merken 0,0 procent producten verkopen, kan je verantwoord je biertje of wijntje drinken. Voor het uitgaanspubliek is er ook een oplossing.