Africa van Toto, Dancing In the Dark van Bruce Springsteen en Piano Man van Billy Joel. Deze hits uit de jaren 70 en 80 kun je waarschijnlijk wel meezingen. Het is opvallend dat jongeren nog steeds in die oudere muziek geïnteresseerd zijn, aangezien er een steeds uitgebreider muziekaanbod is.

Jasper van Vugt, muziekjournalist en kenner, legt uit waarom de platenhandel uit de jaren 70 en 80 weer opleeft en hoe de stijl uit deze twee decennia er ongeveer uitziet. “Jongeren zullen altijd teruggrijpen naar een tijd waarin bepaalde muziek werd gemaakt. Dat geldt zeker voor de jaren 70 en 80, omdat dat de muziek is die ouders in hun jeugd hebben gedraaid.” Volgens hem hangt er nostalgie en gevoel van romantiek aan die periode. “Ik denk dat jongeren er heel veel van meekrijgen, omdat het voor een deel de muziek is uit de babyboomer tijd. De babyboomers hebben voor een deel de canon van de popmuziek gevormd en in stand gehouden. Dat wordt gezien als belangrijke muziek.”

Muziek blikt volgens Van Vugt vaak terug naar vroeger. “Liedjes die hoog in hitlijsten zoals de Top 2000 staan, worden door jongeren gezien als goede muziek. Het zou anders ook niet in zulke lijsten staan.” Ook de instrumenten die zijn gebruikt, maken een verschil of de jeugd graag naar de muziek luisteren of niet. Van Vugt vertelt dat in de jaren 70 en 80 muziek werd gemaakt met gitaar, bas en drums. “Mensen die niks met dance of hiphop hebben, klampen zich graag vast aan de tijd waarin de muziek nog met die specifieke instrumenten werd gemaakt.” Sommige jongeren vinden jaren 70 en 80 muziek zo leuk dat ze het zelf gaan spelen, bijvoorbeeld in een coverband.

Vinyl populair?

Bij oude muziek denken mensen vaak aan vinyl. De afgelopen jaren hoor je er steeds meer over, onder andere in de media. Vinyl lijkt weer helemaal populair. Van Vugt is het daar niet mee eens. “De terugkeer van vinyl is heel relatief. Het is niet in een keer weer heel populair dankzij een terugkeer.” Volgens Van Vugt lijkt het alsof vinyl weer populair is, doordat de verkoop weer iets toeneemt. In de praktijk zou het slechts om een minimale stijging gaan.
De jeugd is geïnteresseerd in muziek en de jaren 70 en 80 én in vinyl. Van Vugt ziet daar wel een verband tussen. “Omdat jongeren muziek van vroeger leuk vinden, gaan ze platen van die artiesten kopen.” Volgens hem komt dat doordat vinyl een andere muziekbeleving geeft dan muziek luisteren via streamingsdiensten zoals Spotify. “De platen geven een extra jaren 70 en 80 gevoel.” Platen van oudere artiesten worden om die reden opnieuw uitgebracht met wat extra’s. De vinylhandel komt weer op gang doordat jongeren platen van artiesten van vroeger kopen. Dat merken ze ook in platenzaken.