Nederlanders kiezen steeds vaker voor vleesvervangers in hun maaltijd. Volgens de woordvoerder van de Vegetariërsbond, Erwin Polderman, zijn mensen bewuster geworden over de gevolgen van vleesconsumptie. Door toename van consumptie zal er op langere termijn een tekort ontstaan aan de ingrediënten van deze vleesvervangers.

De schijf van vijf is aangepast: vlees is geen vereiste meer in de gezonde maaltijd. Het is vervangbaar door andere producten. Vlees is een rijke voedingsbron dat bestaat uit de vitamines B1, B6 en B12. Ook is het een voedingsbron dat van nature eiwit en vet bevat.

Volgens het Voedingscentrum zou een vegetarische vervanger eiwit, ijzer, en vitamine B1 en/of B12 moeten bevatten. “Vleesvervangers zijn een goed alternatief voor mensen die geen vlees eten, maar het verlies willen compenseren”, beweert hoogleraar Van der Goot. Sommige experts vinden dat vleesvervangers zodanig zijn bewerkt dat het een chemisch product is geworden. Ook geeft de Vegetariërsbond aan dat vegetariërs niet per sé een vleesvervanger hoeven te consumeren. Zij kunnen ook andere vegetarische producten eten die alle voedingsstoffen bevatten die in vlees zitten. Een product wordt een vleesvervanger genoemd als het eiwitrijk is. Dit kunnen peulvruchten en noten zijn, maar dit zou aangevuld moeten worden door andere producten die de voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 en zink bevatten. Diëtist Merel Cattenstart legt het ons verder uit:

De tekst gaat verder onder de video.

Volgens hoogleraar Eiwitstructurering en Duurzaamheid Atze Jan van der Goot zullen wellicht start-ups de markt toetreden. “Uitbreiding in capaciteit van ingrediënten zal waarschijnlijk grotere investeringen vergen dan uitbreiding van productie van eindproducten”, verklaart hoogleraar Van der Goot. Maar in hoeverre zijn deze vleesvervangers nodig?

Uit het meest recente onderzoek van Wakker Dier blijkt dat het aantal kilo’s geconsumeerd vlees gestegen te zijn. Terwijl supermarkten minder vlees verkochten, kochten restaurants juist meer vlees in. Het vermoeden luidt dat mensen thuis juist minder vlees eten, maar tijdens een avondje uit juist voor een vleesgerecht kiezen. Daarnaast spreekt de Vegetariërsbond over een stijging in het aantal veganisten onder jongeren. Erwin Polderman legt dit uit:

De tekst gaat verder onder de audio.

De Vegetariërsbond ziet het optimistisch in: “Onze bond bestaat al 125 jaar en zal zeker nog 125 jaar voortbestaan. In India eten ze al eeuwen vegetarisch, dit is niet iets dat opeens is komen aanwaaien. Er is een heersende trend in vegetarisch of veganistisch worden, maar deze zal niet verdwijnen.” Hoogleraar Atze Jan van der Goot blijft ook positief over de toekomst van vleesvervangers: “Op korte termijn zal de vraag naar vleesvervangers blijven groeien.”

Gemaakt door Julian Heijtbrink en Tugce Daglayan.