De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft de jaarlijkse kindernamenlijst van 2019 gepubliceerd. Op deze lijst worden namen op een rijtje gezet die in het voorgaande jaar aan geboren baby’s zijn gegeven. Voor de jongens staat de naam Noah met 785 keer op de eerste plek. Voor de meisjes is de meest voorkomende naam Emma, met 731 nieuwe kinderen.

De namen Noah en Emma staan al jaren hoog in de lijst met kindernamen. Samen met een aantal andere namen als Lucas, Daan, Sophie en Julia domineren ze de top 10. Lisa Simons, woordvoerder van de SVB vertelt hierover: “De populaire namen wisselen wel van plek, maar blijven voornamelijk in de top 10 hangen. Mensen vinden het gewoon leuke namen, ook al komt het veel voor. Het zijn namen die je veel hoort, daardoor hebben mensen er vaker meer gevoel bij als ze voor de naamkeuze van hun eigen kind staan.”

Invloeden uit de sport
De meeste namen uit de top 10 bij zowel de jongens als de meisjes zijn namen van één lettergreep. Deze trend speelt al wat langer, maar volgens Simons zet deze nog voort in het komende jaar. Een andere trend die in 2020 zal voorkomen is kinderen vernoemen naar bekende sporters. “We zien de invloed van sportprestaties. Die trekken bepaalde namen in de lijst die er voorheen niet waren”, zegt Simons. “Bijvoorbeeld Rico en Max komen terug in de lijst. Bij de meiden doet de naam Lieke het goed door de prestaties van Lieke Martens in het voetbal. De sport speelt eigenlijk vooral de laatste jaren een rol bij de naamkeuze.”

Loading...

Loading…