Joker is de film met de meeste Oscarnominaties dit jaar. De film kwam in november van 2019 uit en wordt vooral geprezen om hoofdrolspeler Joaquin Phoenix. Maar volgens filmcriticus en hoofdredacteur van het filmtijdschrift Schokkend Nieuws, Julius Koetsier, zal Joker niet winnen. “Ik zou er mijn geld niet op inzetten”, aldus Koetsier.

De afgelopen jaren worden bij de Oscars steeds meer films genomineerd die aantrekkelijk zijn voor een groot publiek. De vorige jaren waren superheldenfilms als Black Panther en Logan grote nieuwkomers. Joker is het verhaal over de gelijknamige slechterik uit de Batman stripboeken. “Aan de ene kant is het een typische Oscarfilm maar aan de andere kant totaal niet”, zegt Koetsier. “Wat typisch Oscars is, is de manier waarop het gefilmd is. De emotie komt in alle scènes namelijk heel overdreven naar voren. Daar houden de Oscars van. Het feit dat het over een stripfiguur gaat is iets wat we niet vaak zien bij de Oscars. Daarnaast is de ophef rondom de film opmerkelijk.” Over Joker was veel te doen toen de film uitkwam. Er komt namelijk veel geweld in voor. Hierom waren veel mensen bang dat Joker jongere mensen zou aanzetten tot geweld. Controversiële films maken meestal niet veel kans om een Oscar te winnen.

onderaan de lijst

Dit is ook precies de reden dat Koetsier niet denkt dat de film de prijs gaat winnen. Bij de Oscars moet ieder jurylid een top tien maken van de genomineerde films. “De jury bestaat nog altijd vrijwel uit oudere, witte mannen. Sommigen van hen zullen de cinematografie van de film mooi vinden, aangezien het veel lijkt op films uit de jaren ‘70. Aan de andere kant zullen er ook veel juryleden zijn die het geweld en de link met superhelden niet zo leuk vinden. Ik denk dus dat Joker bij velen onderaan de lijst zal verschijnen.”

welke wordt het dan wel?

Welke film zal dan wel winnen? Volgens Koetsier maakt Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino een grote kans. Deze film verscheen in augustus van 2019 en gaat over het leven van prominent acteur Rick Dalton en zijn stunt dubbel Cliff Booth. “Tarantino heeft nog geen Oscar gewonnen”, vertelt Koetsier. “Ik denk dat de jury hem deze prijs wel gunt. Zo gaat dat ook wel weer bij dit soort awardshows.”