Van techno-feesten tot kerkelijke diensten, de traditionele nieuwjaarsreceptie heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Ook vinden nieuwjaarsborrels steeds later plaats. De nieuwjaarsborrel van Forum voor Democratie in Utrecht, vindt bijvoorbeeld pas plaats op 7 februari.

“Er zijn geen officiële afspraken tot wanneer een evenement de term ‘Nieuwjaar’ in haar titel mag dragen” vertelt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert van Het Etiquette Bureau. “Het is ook niet zo dat 6 januari, Driekoningen, de deadline is voor de laatste ‘beste wensen’.” Als er al een datum is tot wanneer het geaccepteerd is dat men een nieuwjaarsborrel kan organiseren dan is dat, volgens haar, de datum dat de koning zijn laatste Nieuwjaarsgelegenheid houdt. “Doordat dit ieder jaar een andere datum is, is dit vrij onbekend in Nederland,” vertelt ze.

Branding

Volgens Van Leggelo is het zo dat bedrijven anno 2020 een veel bredere groep willen aanspreken met hun nieuwjaarsrecepties. “Tegenwoordig wordt een nieuwjaarsborrel voor veel meer gebruikt dan een glas champagne, een oliebol en drie Nieuwjaarszoenen voor de collega’s” vertelt ze. Bedrijven zijn er volgens haar bewust van dat naast een goede band met het personeel ook aan de ‘branding’ van het bedrijf gewerkt kan worden. “Deze borrels scoren door een goede aankleding en een breed scala aan drank en spijzen ook goed op de ‘socials’. Hierdoor krijgen klanten ook een goed gevoel bij het bedrijf dat dit Nieuwjaarsevenement organiseert”

Kleding

Daarnaast is het volgens Van Leggelo ook zo dat de traditionele Nieuwjaarszoenen lijken te verdwijnen. Men lijkt op zoek naar een minder formele compromis dan de ooit zo traditionele drie kussen. Ook de kleding die men draagt op de recepties lijken volgens haar minder formeel te worden. Dit is echter niet alleen zo bij de Nieuwjaarsevenementen. “Je hoeft namelijk tegenwoordig ook niet meer vervreemd op te kijken wanneer je collega op een Kerstborrel verschijnt met een of andere kersttrui”.