Een bijzonder moment in de geschiedenis: de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan kondigen aan een stapje terug te doen van het Koninklijk Huis. Het idee viel koud op het dak van koningin Elizabeth. Toch heeft de koningin al ingestemd met het verzoek van haar kleinzoon Harry en zal er nu een plan gemaakt moeten worden. 

Op dit moment heeft Harry geen belangrijke rol binnen het Britse koningshuis. Zijn broer William daarentegen zal over een aantal jaar de rol van koning vervullen. Elizabeth heeft wel een plek in gedachte voor haar kleinzoon Harry. Royaltydeskundige Rick Evers vertelt dat Harry het anders wil aanpakken dan zijn familie:“Ongeschreven regels binnen de familie als ‘never complain, never explain’ en ‘niet zagen aan de troon’, daar gaan Harry en Meghan aan voorbij. Zij kiezen voor zichzelf, in plaats van het dienen van het Rijk en de Kroon.” 

De aankondiging van Harry en Meghan om zich terug te trekken van het koninklijk huis heeft veel stof doen opwaaien. Als vers gezin willen zij een leven opbouwen buiten het koninklijk huis. Hun plannen zijn onder andere om de acteercarrière van Meghan een nieuw leven in te blazen. Het plan dat Harry heeft gepresenteerd is volgens Evers geen goede zet. “Je kunt niet zonder toestemming én commercieel gaan, én wel je rechten binnen de familie houden. Hopelijk stelt Elizabeth duidelijke regels.”

Familiebanden

De geruchten gingen dat William en zijn vrouw Kate vanaf het begin al hun twijfels hadden over Meghan. “Er is stil geschreven en gesproken over de onderlinge banden, die door de komst van Meghan zouden zijn verslechterd”, zegt Evers. In Engeland vragen mensen zich af wat er zal gebeuren wanneer het huwelijk zou eindigen. “Kan prins Harry dan nog met open armen terug in de familie worden ontvangen? Zelfs het publiek zal dat waarschijnlijk niet eenvoudig  accepteren”, aldus Evers. 

(On)verwachte move 

Alle mediahaat rondom Meghan en Harry liet een flink litteken achter. Meghan vertelde hier openhartig over in hun documentaire. Hierdoor verwachtte royaltydeskundige Rick Evers al dat het paar zich zou terugtrekken. Maar niet op deze manier. “Ze willen hun eigen plan trekken, zonder bemoeienis van anderen, maar wél in de spotlights blijven.” Evers verwacht niet dat de toekomstige plannen van de Sussexes geluk zal opleveren.

Lees ook: Monarchie vs. Republiek: ‘Nederland raakt zijn koningshuis nog lang niet kwijt’