ABN Amro verlaagt als eerst grote bank de spaarrente naar 0 procent. Spaarders met meer dan 2,5 miljoen op de bank gaan zelfs te maken krijgen met negatieve spaarrente. ”Het ligt voor de hand dat consumenten gaan kijken naar andere manieren voor de opslag van hun geld”, vertelt Lykle de Vries, Blockchain Realist en spreker over Bitcoin.

Volgens de Vries zullen meer consumenten na gaan denken om hun geld op andere manieren te bewaren. ”Zoals bijvoorbeeld beleggingen in vastgoed of crowdfunding. ”Ook Bitcoin en andere cryptocurrenty behoren tot de opties.

Cryptocurrency

In Nederland is zo’n 7 procent van de bevolking eigenaar van cryptocurrency (bron: ING). Dit lijkt misschien weinig maar ten opzichte van 2014 is dit zeven keer zoveel. In bijvoorbeeld Turkije heeft al een vijfde van de inwoners een beetje cryptocurrency. Nederland loopt dus nog achter.

In de nabije toekomst denkt een kwart van de inwoners van Europa eigenaar te zijn van cryptocurrency. In Nederland is dit zo’n 14 procent. Door het verdwijnen van de spaarrente en de aankomende negatieve spaarrente is er een mogelijkheid dat dit percentage alleen maar zal toenemen.

Depositobank

Aan al deze beleggingen zitten risico’s verbonden en daar zit niet iedere consument op te wachten. Daarom pleit de Vries al langere tijd voor depositobanken. ”Deze banken geven geen rente maar doen ook geen investeringen of gekke dingen met je geld. Je moet het zien als een nutsvoorziening”, vertelt De Vries.

Deze depositobanken zijn al eens besproken in de Tweede Kamer maar volgens De Vries zou het goed zijn om hier meer aandacht aan te besteden.

Spaargeld Nederlandse huishoudens

Het sparen van je geld lijkt al jaren geen goede optie. Toch geeft de stijgende trendlijn van het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens iets anders weer:

Vertrouwen in sparen neemt af

Het spaargeld van Nederlandse huishoudens geeft dan wel vanaf 1998 een stijging weer, het vertrouwen om te sparen zakt verder weg. Ook door de nieuwe maatregel van ABN Amro zal het vertrouwen in sparen niet toenemen.

Als het zover gaat komen dat ook gewone spaarders te maken krijgen met negatieve spaarrente –iets wat niet valt uit te sluiten– zou het zomaar kunnen dat veel consumenten de aftocht blazen. Toch ziet De Vries een bankrun niet gebeuren: ”De meeste consumenten zijn al gewend dat ze niets verdienen met de spaarrente van hun bank.”

Lees ook: Sparen is uit: ga beleggen