Ruim tachtigduizend meldingen van vermiste huisdieren kwamen er in 2019 bij de stichting Amivedi binnen. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van de stichting. Een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2018 werden er ruim 2700 meldingen meer gemaakt.

Met circa 110 landelijke meldpunten zorgt de stichting Amivedi voor de registratie van vermiste en gevonden huisdieren. De stichting is blij met de jaarcijfers van 2019: ‘Wij zijn heel tevreden over de cijfers van het afgelopen jaar want er is een daling van bijna 1.100 vermiste honden’, zegt Yolande Schotel, communicatiemedewerker bij Amivedi. ‘Wij vermoeden dat dit komt omdat er meer honden zijn gechipt. Dat is positief, want dan worden de huisdieren sneller gevonden en gaan er minder honden naar het asiel.’

Meldingen over katten minder vaak opgelost

Het aantal onopgeloste zaken in het geval van vermiste en gevonden katten is aanzienlijk groter dan dat van honden. In 2018 werd 87 procent van de meldingen over honden opgelost, tegenover 56 procent van de meldingen over katten. Volgens Schotel komt dat omdat er geen wettelijke verplichting is om katten te laten chippen. ‘In de landelijke politiek is er nu aandacht voor het verplicht chippen van katten, wij zijn daar groot voorstander van’, zegt Schotel. Het is nog niet bekend hoeveel onopgeloste meldingen er in 2019 waren.

‘Op deze manier verdwijnen huisdieren van de aardbodem’

Hoewel Schotel tevreden is over de cijfers, ziet ze nog wel ruimte voor verbetering op het gebied van overleden dieren. ‘In veel gemeentes zijn er regels voor overleden dieren, maar er zijn nog steeds een hoop gemeentes waar het niet goed gaat. Gevonden dieren verdwijnen dan meteen in een kadaverton zonder dat er iets met deze dieren gebeurt. Er wordt geen melding gemaakt en ook de chips worden niet uitgelezen. Op deze manier verdwijnen er een hoop huisdieren van de aardbodem.’

Den Haag voerde in 2019 de lijst aan met 3.212 meldingen. Het kleinste meldpunt is meldpunt Stadskanaal in Groningen, zij ontvingen 145 meldingen.

Meer informatie over vermiste huisdieren vind je op www.amivedi.nl