De export van Nederlandse muziek is in 2018 wederom gestegen. Er werd 216,5 miljoen euro verdiend door Nederlandse artiesten in buitenland. Dat is ruim 15 miljoen euro meer dan in 2017.

Perfect & More onderzocht in opdracht van Buma Cultuur de exportwaarde van de Nederlandse muziek. Sinds het eerste onderzoek in 2004 is de export met 85 procent gestegen. In 2018 traden 963 Nederlandse acts op in het buitenland in 82 verschillende landen. Het grootste gedeelte van de omzet is te danken aan de dancemuziek.

Directeur Frank Helmink van Buma Cultuur is blij met de winst: ‘Het is mooi om te zien dat er een groei van 7,5 procent is gerealiseerd. Je ziet dat de Nederlandse artiesten zich snel aanpassen aan de veranderingen op de markt. In Noord-Amerika neemt het aantal optredens af, maar vooral de DJ’s treden dan weer veel op in het Verre Oosten.’

Sinds 2015 neemt met name het aantal optredens in Noord-Amerika af. Het Verre Oosten, en dan met name China is juist meer geïnteresseerd geraakt in de Nederlandse muziek. Toch werden de meeste shows door Nederlandse artiesten gegeven in de Verenigde Staten.

Benieuwd wie het meeste optrad in het buitenland? Bekijk dan onderstaand overzicht:

Lees ook: DJ’s blijven maar doordraaien