Volgens sportpsycholoog Manuel van de Wal is de invloed van de show rondom een sportwedstrijd per persoon anders. “Training kan absoluut helpen.”

De Volkskrant bericht in een reportage dat er steeds meer entertainment bij sportwedstrijden aanwezig is: “Ooit, lang geleden, hadden toeschouwers van een sportwedstrijd genoeg aan een dweilorkest of een hoempapa-band. Verder was het geluid dat je hoorde van de sport zelf. Die tijd is voorbij. De decibellen komen nu uit grote boxen.” Volgens de krant is er nu voor, tijdens en na de wedstrijd veel muziek, en soms zelfs lichtshows.

Effecten

Sportpsycholoog Manuel van de Wal vertelt dat de effecten zowel positief als negatief kunnen zijn. “Het kan afleidend zijn en de focus weghalen. Aan de andere kant kan de motivatie en het energielevel van een sporter omhoog gaan.”

Training

Van de Wal denkt dat trainingen bij kunnen dragen aan meer focus als er meer prikkels zijn. “Het geven van training kan van toegevoegde waarde zijn. Dat zie je ook bij jeugdspelers. Voor een jeugdvoetballer die elke maandagavond op een trainingscomplex speelt waar alleen de ouders bij zijn, geeft spelen in een stadion een heel andere druk. Ze kunnen dan moeite hebben om zich te focussen.”