FC Barcelona nam gisterenavond per direct afscheid van trainer Ernesto Valverde. De slechte prestaties van de Catalaanse club kostte Valverde de kop. Barcelona maakte direct bekend dat de 61-jarige Quique Setién vanaf vandaag zal starten als nieuwe trainer van de club. Hij tekent een contract tot medio 2022. Wie is Setién en wat gaat hij voor Barcelona betekenen?

Het komt niet als een verassing dat Barcelona heeft besloten om Valverde te ontslaan. Bas van den Hoven, voetbaljournalist bij Voetbal International, noemt de timing van het ontslag wel enigszins verrassend. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ze komende zomer uit elkaar zouden gaan, dan loopt zijn contract af. Dan had de club rustig zijn tijd gehad om een nieuwe trainer te vinden”, zegt Van den Hoven.


De trainers van Barcelona in het afgelopen decennium door Marieke Boot

De onvrede over Valverde speelde al langer. Dat heeft met name te maken met het veldspel van Barcelona. De club is de laatste jaren steeds afhankelijker geworden van Messi. Van den Hoven legt uit: “Voorheen stond Barcelona nog bekend om het combinatievoetbal met een hoog tempo en veel creativiteit. Nu moesten ze het eigenlijk vooral hebben van de ingevingen van Messi. Valverde heeft het nog knap opgelost vind ik. Hij is twee keer kampioen geworden met Barcelona. De manier waarop hij dat heeft gedaan is niet een manier die bij de club past. Hij speelde vaker verdedigend en er werd vaak 4-4-2 gespeeld.” Na tegenvallende resultaten in de Champions League kwam er steeds meer kritiek aan de oppervlakte.

Quique Setién was niet de eerste oefenmeester die is benaderd door Barcelona. De Catalaanse club informeerde onder meer bij Ronald Koeman en bij clubicoon Xavi Hernández. Beiden sloegen dit aanbod af. Hoe de keuze uiteindelijk op Setién is gevallen valt wel te verklaren volgens Van den Hoven. Hij vertelt: “De resultaten onder Valverde waren zo slecht nog niet. Ook nu staan ze bovenaan in de competitie. Ze waren met name ontevreden over de stijl. Met deze trainer kiezen ze extreem voor de stijl. Setién staat er om bekend dat hij mooi voetbal belangrijker vindt dan resultaten.” Een uitspraak die Setién afgelopen jaar deed luidde dan ook: “Als mijn spelers mooi combinatievoetbal spelen dan komen de resultaten vanzelf.”

Cruijff

Quique Setién is een groots Johan Cruijff-fan. In zijn tijd toen Setién bij Atletico voetbalde werd hij betoverd door het Barcelona waar Cruijff destijds trainer van was. Setién is in die tijd naar Cruijff toegegaan en uitte zijn bewondering naar hem. “Ik heb er zoveel voor over om onder jou te mogen spelen, ik zou er bij wijze van spreken mijn vinger voor af staan.” Deze uitspraak laat zien hoe zeer Setién hem bewonderde. Setién is tijdens zijn hele voetbalcarrière Cruijff blijven volgen. Hij vindt dat Cruijff hem het voetbal heeft laten leren begrijpen. “Dat soort teksten doen het natuurlijk heel goed bij de Catalaanse club”, meent Van den Hoven.

Eigenwijsheid

Setién staat bekend om zijn werkwijze en zijn eigenwijsheid. Volgens Van den Hoven kan die werkwijze kan weleens het einde betekenen voor sommige spelers. ”Ik denk dat Arturo Vidal niet vaak meer opgesteld wordt. Maar spelers als Frenkie de Jong en Sergio Busquets, dat zijn droomspelers voor Setién.” De werkwijze van Setién moet ervoor gaan zorgen dat Barcelona weer mooi gaat voetballen. Het wordt anders dan we het afgelopen seizoen hebben gezien bij de club. “Ver van het eigen doel, heel aanvallend. Maar ik vraag me wel af of de verdediging dan goed genoeg is om zoveel risico te nemen”, zegt Van den Hoven.

Dat het een grote uitdaging gaat worden weet Van den Hoven wel zeker: “Hij heeft weinig ervaring in de echte top. Hij heeft nog nooit een prijs gewonnen. Wat dat betreft springt Barcelona in het diepe.” Quique Setién gaat ook de uitdaging aan om de jeugdspelers meer te laten doorstromen. Dat is de laatste jaren weinig gebeurd, maar was wel iets waar de club om bekend stond. “Wanneer Setién ervoor kiest om jeugd te laten doorstromen, zullen er slachtoffers moeten vallen. Het is te hopen dat hij dat op de juiste manier doet en niet de verkeerde spelers tegen zicht krijgt”, concludeert Van den Hoven.