Om jongeren van hun schulden af te helpen gaat de gemeente Amsterdam van 150 jongeren hun schulden afkopen. De studieschuld valt hier buiten, maar betaalachterstanden bij onder andere telefoonproviders en zorgverzekeraars gaan zij wel aflossen. Om te zorgen dat de schuldeisers hieraan willen meewerken, betaalt de gemeente bovenop de schulden nog een gift van 750 euro. 

Schulden zijn altijd een dilemma, volgens Mathijs Bouman, journalist en econoom. Volgens hem is het verstandig om jongeren die schulden hebben te helpen. “Veel mensen met schulden hebben die vanwege pech bij hun omstandigheden of vanwege menselijke foutjes. Niet  iedereen die in de schulden zit, heeft perse fraude gepleegd.”

Bouman gelooft niet dat we deze mensen hard moeten aanpakken, zodat ze het maken van schulden afleren. “Foutjes zijn menselijk en die kunnen lijden tot hoge schulden.”

“Het is altijd dramatisch om schulden te hebben, zeker in het begin van je leven. Dan is het toch verstandig om deze mensen te helpen. Ook is er vast een regeling, zodat jongeren die kwaadwillig zijn hier niet aan kunnen meedoen”, aldus Bouman.

Foutje

Als je iets tekort komt, kun je in Nederland allerlei subsidies aanvragen. Bijvoorbeeld een subsidie op je huur of je zorgverzekering. In dat systeem wordt van tevoren niks gecontroleerd dus als je een subsidie aanvraagt dan krijg je die ook.

Iets wat betrokken instanties willen gaan veranderen in de toekomst is een algemene subsidie maken in plaats van allerlei verschillende subsidies. Door nog maar een subsidie te kunnen aanvragen kun je dus ook maar een keer fouten maken. Hierdoor wordt voorkomen dat jongeren later in te grote schulden zitten waar ze niet meer uit komen.

Amsterdam is niet de enige stad die jongeren met schulden probeert te helpen. Zie in de link hieronder welke steden hier nog meer onder vallen.

Lees ook: Jongerenvereniging ROOD zet zich in voor schuldengeneratie