Elk jaar brengt stichting Open Doors in beeld in welke 50  landen christenen worden vervolgd vanwege hun geloof. Hiermee probeert zij  in de bres te staan voor gelovigen die het katholieke  geloof aanhangen.

Voor het negentiende  jaar op rij staat Noord-Korea  op plek een. Het  dankt zijn hoge klassering sinds jaar en dag aan de extreme vervolgingen die daar plaatsvinden. Persvoorlichter van stichting Open Doors Klaas Muurling vertelt dat er desalniettemin  300.000 christenen wonen. ‘’Maar er zitten er minimaal 50.000 vast in werkkampen. Zij leven hier in extreme omstandigheden. Ze maken dagen waar  ze tussen de 14 en 16 uur werken, daarna krijgen ze nog verplichte lessen waarin ze geïndoctrineerd worden.’’

Toename christenvervolging

Wereldwijd krijgt 1 op de 8 christenen te maken met zware, zeer zware of zelfs extreme vormen van vervolging. In Afrika is dit zelfs bij 1 op de 5 het geval. Zorgelijk is het zeker, dat het aantal vervolgde christenen blijft stijgen, vertelt Muurlin g. ’’Dit heeft altijd te maken met kerkgroei. Overal waar kerkgroei plaatsvindt,  zie je dat de weerstand tegen christenen ook stijgt. Maar wat een belangrijke oorzaak is, is dat er jihadistische groeperingen wegtrekken uit het Midden-Oosten, naar bijvoorbeeld Afrika.’’ Volgens de persvoorlichter treden deze groeperingen namelijk veel harder op tegen katholieke gelovigen. ‘’Burkina Faso is enorm gestegen op de lijst, omdat zulke groeperingen hier relatief nieuw zijn. Voorheen trouwden katholieken en moslims  onderling nog, nu gaat dat moeilijk.’’

In derdewereldlanden is het probleem sowieso groter. Dit heeft ook te maken met het gebrek aan stootkracht van de regering om dit aan te pakken. Ze hebben te weinig grip op de jihadistische groeperingen, volgens Muurling. Waarom er in Nigeria sinds jaar en dag de meesten doden vallen wat betreft christenvervolgingen, is volgens Muurling  wel duidelijk. ‘’Nigeria is een goed voorbeeld van een land dat precies in zo’n situatie zit. Ze zijn gewoon niet bij machte om het te stoppen.’’

Kerken

Erg opvallend is dat het aantal aangevallen kerken met meer dan 500 procent is toegenomen in een jaar tijd . Volgens Muurling  heeft dit uitsluitend te maken met het handelen van de Chinese(plek 23) overheid jegens de christelijke kerken. ’’In 1946 waren er rond de 1 miljoen christenen in China, nu zijn dat er ongeveer 100 miljoen. Door het sluiten van kerken hoopt de regering de invloed van het christendom terug te dringen.’’ Muurling stelt dat wanneer zij zich bijvoorbeeld zouden verenigen, dat ze in de meerderheid zouden komen te staan te opzichte van het communistische regime. ‘’Dat wil de regering voorkomen. Ze deinzen er niet voor terug om kerken te sluiten, of zelfs te  vernielen.’’
Lees ook:

Vorig jaar meer dan 245 miljoen christenen vervolgd