Als het aan Microsoft en Sony ligt wordt 2020 het jaar van hun aankomende nieuwe XBOX en PlayStation. Ondanks deze digitale verleidingen lijkt het erop dat kinderen meer en meer interesse ontwikkelen voor scoutingverenigingen. In het 100-jarigjubileumjaar van de ‘welpen’ worstelen scoutingverenigingen soms zelfs met hun wachtlijsten.

Zo ook bij Scouting Berghem. “Het lijkt erop alsof steeds meer kinderen bij de scouting willen, over de gehele breedte is er bij ons enorme interesse”, vertelt Sjoerd Krijn Wilkens, scoutsleider en bestuurslid bij Scouting Berghem. “Voor een grote scouting als de onze zijn we dan ook constant op zoek naar begeleiders om de wachtlijsten aan te kunnen.” Volgens Sjoerd Krijn is de ‘welpenfase’ (tussen de 7 en 12 jaar) voor de kinderen misschien wel de leukste periode. “Hiervoor was het namelijk zo dat er voornamelijk gespeelt wordt, nu mogen ze echte scoutingactiviteiten doen als een kampvuur en knopen maken”, vertelt de scoutsleider. Volgens hem zijn dit vaak de activiteiten waarom kinderen ervoor kiezen om bij de scouting te gaan.

Digitaliteit

Wilkens is van mening dat alle digitale alternatieven best een reden zouden kunnen zijn voor de stormloop richting scoutingverenigingen. “Ik denk dat kinderen door alle beeldschermen, juist meer behoefte hebben aan avontuurlijke uitdagingen in de buitenlucht.” Daarnaast is het ook zo dat alle digitale mogelijkheden van tegenwoordig de scouting extra opties geven. “We kunnen bijvoorbeeld met de gps die in de telefoon zit bij speurtochten hele leuke dingen doen” vertelt Wilkens. “Daar komt nog bij dat wanneer het slecht weer is dat we tegenwoordig makkelijker een leuk binnenprogramma in elkaar kunnen zetten voor de kinderen.”

Niet veel verandert

Ooit begon de scouting als een plek waar enkel jongens avonturen aangingen en zichzelf uitdaagden op verschillende manieren. Daarnaast was scouting ook een manier voor ouders om hun zoons een lesje discipline te geven waar ze de rest van hun leven profijt van zouden hebben. Volgens Sjoerd Krijn Wilkens zijn er voor de welpen een hoop dingen veranderd in die 100 jaar. Hoewel volgens Wilkens tegenwoordig de discipline minder prominent in beeld is, is de essentie nog steeds hetzelfde. “Een plek waar jongens – en tegenwoordig even veel meisjes – bij elkaar komen om samen uitdagende avonturen aan te gaan.”