82 van de 84 ziekenhuizen in Nederland houden zich niet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen die al in 2018 zijn vastgesteld, blijkt uit onderzoek van Stuurlui. ‘’Ziekenhuizen zijn juist hard op weg naar het toegankelijker maken van hun sites’’, vertelt Wouter van der Horst, woordvoerder Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen.

Van alle 84 ziekenhuizenwebsites voldoen er maar twee homepagina’s aan de vastgestelde eisen. Dit blijkt uit onderzoek van WordPress bureau Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse ziekenhuizen dat op 14 januari is uitgebracht. Andere sites van ziekenhuizen leveren volgens het onderzoek complicaties op. Van der Horst: ‘’Ze zullen ongetwijfeld gelijk hebben als ze het goed hebben uitgezocht maar ik weet dat meerdere ziekenhuizen goed op weg zijn, zoals het VieCuri en het Albert Schweitzer Ziekenhuis.’’

De toegankelijkheideisen voor websites van ziekenhuizen zijn vooral gericht op mensen met een functionele beperking. Tegenwoordig worden zaken als een consult inplannen of inzien van medische gegevens steeds vaker digitaal geregeld. ‘’Het is veel ingewikkelder om een goede en duidelijke site in te richten voor mensen met een beperking. Het zal nog niet onmiddellijk duidelijk worden maar ziekenhuizen werken hier echt aan’’, vertelt Van der Horst.

Vormgeving

“Ontwerp, code en content zijn bepalend voor de mate van toegankelijkheid’’, vertelt Huub Krauth, lead developer bij Stuurlui. Voorbeelden van problemen die in het onderzoek worden genoemd, zijn: complexe en drukke vormgeving, felle kleuren zonder contrast en onduidelijke knoppen zonder beschrijving.

Wanneer deze toegankelijkheid voor patiënten op sites terug is te zien, durft Van der Horst niet te zeggen: ‘’Dit zijn hele trage processen.’’

Lees ook: Ziekenhuismedewerkers slaan handen ineen voor betere cao