De eerste Nederlandse Netflix Original serie komt aankomende vrijdag uit. Ares, een serie over een exclusieve, geheime studentenvereniging in Amsterdam in het genre horror. Hiermee debuteert Nederland op de grote markt van Netflix.

Regisseur Giancarlo Sánchez, onder andere bekend van de populaire serie Mocro Maffia, vertelt waarom er voor de eerste Nederlandse Netflix Original is gekozen voor dit genre. “Toen ons werd gevraagd om een serie over de Nederlandse traditie aangaande studentenverenigingen te maken, is er gekozen om in plaats van comedy, actie of romantiek, horror te kiezen. Als makers vonden we dat er genoeg films gemaakt worden die onze tradities glorificeren, dus leek het ons fris maar ook een creatieve uitdaging om onze tradities als horror te benaderen. Naast ons verleden hebben de ontgroeningen ook geen goede reputatie.”

Dat er voor horror gekozen is, betekent niet dat de serie vol met bloed en monsters zit. Deze serie pakt het anders aan. “Het genre horror is de afgelopen tien jaar meer geworden dan enkel shock value”, vertelt Sánchez. “Het type horrorfilms is de afgelopen jaren meer psychologisch geworden en vertelt iets over ons als mens of als maatschappij. Bijvoorbeeld zoals in de films It Follows, Get Out, Hereditary of Midsommar. Allemaal films die het genre, waarbij de kijker op het puntje van z’n stoel zit, in dienst stelt van een grotere vertelling.”

De populaire streamingsdienst is al sinds 2013 in Nederland, maar het is niet eerder gelukt om een volledig Nederlandse Netflix Original er doorheen te krijgen. Begin vorig jaar kwam wel de serie Undercover uit op Netflix, dit was een samenwerking van Nederland en België. Maar, dit was geen Original aangezien de serie al wel op de Belgische televisie te bewonderen was.

De tekst gaat verder onder de Instagram post.

Nieuwe wet
Het mag dan even geduurd hebben, maar in de toekomst kunnen we meer Nederlandse Netflix Originals verwachten. Filmcriticus Hugo Emmerzael legt uit waarom: “Netflix is binnenkort wettelijk verplicht om te investeren in Nederlandse producties. Wat mij betreft terecht, want Netflix is praktisch een Nederlands gemeengoed geworden onder Nederlandse mediaconsumenten, zonder positieve bijdragen te leveren aan onze film- en televisie-industrie. Dus op productioneel niveau zaten we hierop te wachten.”

Verwachtingen
De serie zal in meer dan 190 landen te zien zijn vanaf vrijdag. Verwachtingen heeft Sánchez niet. “Eerlijk gezegd probeer ik daar ook niet mee bezig te zijn. Horror als genre wordt niet vaak gemaakt en we hebben nooit eerder een project van deze grootte mogen maken. We hopen natuurlijk dat de serie veel discussie oplevert over de duivelse aard van Ares en dat andere filmmakers vaker series kunnen maken met fantasierijke elementen”, zegt Sánchez.

Ares is te zien op Netflix vanaf vrijdag 17 januari.