Spotify lanceert speciale ‘Pet Playlists‘ voor je huisdier. Op deze website kan je makkelijk een afspeellijst voor je trouwe viervoeter maken. Voor ieder dier wat wils, zelfs voor reptielen en vogels. Toch maak je volgens gedragsbioloog Claudia Vinke niet elk beest blij met muziek.

“Dat ligt echt aan de diersoort zelf. Vooral de wat intelligentere en cognitief meer ontwikkeldere dieren reageren positief op muziek”, vertelt Vinke. “Voornamelijk zoogdieren en vogels behoren tot die groep.” Vinke zegt dat een goudvis niet warm of koud wordt van een swingend deuntje. “Ik betwijfel of vissen überhaupt reageren op muziek. Geluid doet het simpelweg niet zo goed onderwater.” Volgens Vinke beleven sommige dieren muziek ook heel anders. “Muziek is geluid en geluid is in de natuur vaak een graadmeter voor gevaar. Harde geluiden kunnen vluchtreacties bij dieren veroorzaken.”

De liefhebbers

Toch zijn er ook beesten die muziek wel waarderen, al ervaren ze het wel anders dan mensen. Zo kan muziek onaangenaam geluid overschaduwen. “Bij honden en katten maar ook koeien en varkens kan muziek goed zijn”, zegt Vinke. “Je ziet dat er in asielen en stallen soms muziek wordt gedraaid om dieren te kalmeren.” NPO Radio 4 is een goede zender wanneer je muziek voor je huisdier wil opzetten. “Vaak spreken we van het zogenaamde ‘Mozart-effect’, dat betekent dat symfonische en rustige klassieke muziek een dier kan kalmeren”, vertelt Vinke. “Nou moet het niet Symfonie nr. 5 van Beethoven zijn, dat is dan weer wat te bombastisch.”