Regels in tijd van oorlog. Het klinkt raar, maar ze bestaan wel. “We leven in al 75 jaar in vrede, maar sturen tegelijkertijd militairen naar conflictgebieden”, zo zegt Naomi Nolte, woordvoerster van het Rode Kruis Nederland. Vandaag publiceerde de organisatie de cijfers van een eigen onderzoek naar de kennis van millennials, tussen de 20 en 35 jaar, over het oorlogsrecht.

Het humanitair oorlogsrecht is een internationaal recht dat geldt in tijden van oorlog. In het recht staat onder andere wat wel of niet gerechtvaardigd is tijdens een oorlog of conflict.
Bij dit onderzoek richtte het Rode Kruis zich op een jongere groep, omdat dat volgens hen de volgende generatie strategen en beleidmakers zijn. Woordvoerster Naomi Nolte laat weten dat door te kijken naar wat de antwoorden van jongeren zijn, het Rode Kruis te weten wil komen hoe de toekomst eruit zal zien. “Op het moment dat je ervoor zorgt dat in vredestijd mensen al op de hoogte zijn van die regels en die regels ook respecteren en begrijpen, maak je de kans groter dat in oorlogstijd die regels ook worden nageleefd.”

In het onderzoek staat dat een kwart van de Nederlanders verwacht ooit een in aanraking te komen met oorlog. Toevallig genoeg zijn er de laatste tijd vaker berichten voorbij gekomen over een mogelijke Derde Wereldoorlog. Toch is dat geen aanleiding geweest voor het onderzoek. “Vorig jaar is al besloten dat we dit onderzoek zouden doen. Het heeft dus niks te maken met de actualiteit. Maar of de ondervraagden daardoor beïnvloed zijn, kunnen we niet zeggen op basis van deze resultaten.”

Schrikbarend

Uit het onderzoek blijkt ook dat 25% van de millennials niet van het bestaan van de regels afwist. Volgens het Rode Kruis weten zelfs minder dan 2 op de 5 mensen wat de regels ongeveer zijn en betekenen. “Er waren bijvoorbeeld ook mensen die dachten dat het regels waren over wanneer je wel en niet een oorlog mag starten. Dat is best wel schrikbarend.”

Het oorlogsrecht bestaat uit verschillende regels en volgens het Rode Kruis zijn natuurlijk alle regels belangrijk. Als ze een recht moesten kiezen dat het allerbelangrijkste was, is het het recht dat onschuldigen moet beschermen. “Burgers en hulpverleners mogen nooit een doelwit zijn en ook gewonde soldaten moeten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Dat zijn belangrijke fundamenten van het oorlogsrecht.”

Voor meer informatie, kijk op de website van het Rode Kruis.