Een kwart van de Nederlandse jongeren weet niet dat er oorlogsregels zijn. Sterker nog: Jongeren zijn niet tegen het martelen van soldaten.  Dat blijkt uit onderzoek onder jongeren tussen de 20 en 35 jaar in Nederland.

Het resultaat is opvallend, aangezien 25 procent van de ondervraagden in de toekomst met oorlog denkt te maken te hebben. Naomi Nolte, woordvoerder van het Rode Kruis, zegt dat er niet een echte reden daarvoor aan te wijzen is: ‘Misschien dat het er te maken heeft dat wij in vrede leven.’

Het Rode Kruis zelf probeert op verschillende manieren de oorlogsregels onder de aandacht te brengen: ‘Door middel van onderzoeken, publicaties maar ook door voorlichtingssessies op scholen. Maar dan moeten we wel worden uitgenodigd.’

Martelen

Naast het niet weten van de oorlogsregels vindt 1 op de 4 jongeren het martelen van soldaten in bepaalde situaties acceptabel, terwijl in verdragen staat dat dit absoluut niet mag: ‘Ik vond het ook best schokkend dat een kwart van de Nederlandse jongeren het onder bepaalde situaties wel acceptabel vind. Zeker omdat het percentage internationaal nog hoger ligt’, aldus Nolte.

Psychosociale hulp

In het onderzoek lieten jongeren ook weten dat ze de toekomst van hulpverlening anders zien. Driekwart vindt dat psychosociale hulp even belangrijk is als water, voedsel en onderdak. Dat verbaasde Nolte niet: ‘Ik denk juist dat de generatie millennials veel meer bezig is met problemen als mental heath. Er is veel minder stigma bij de millennials over zaken als psychische problemen, depressiviteit en angststoornissen. Het is even belangrijk als andere basisbehoeften.’

Nolte is dan ook blij met dat resultaat: ‘Absoluut, we vinden het alleen maar fijn dat de volgende generatie strategen, beleidsmakers en politici dit inzien. De huidige minister Kaag pleit hier ook voor. Daardoor kunnen we ook stappen gaan zetten om het een vast onderdeel te maken van alle hulpverlening.’