Fahid Minhas heeft de elfde editie van de verkiezing voor Beste Lokale Bestuurder van 2019 gewonnen in de categorie Beste Bestuurder onder 40 jaar. De prijs werd uitgereikt door de winnares van vorig jaar, Wobine Buijs-Glaudemans. Zij werd vorig jaar als burgemeester van Oss verkozen tot Beste Bestuurder van 2018.

Van kleins af aan vond Minhas politiek interessant. “Ik ben pas echt betrokken geraakt bij de lokale politiek in Schiedam op mijn 20e. Ik werd lid van de VVD. Toen ben ik fractieondersteuner geworden, daarna raadslid en nu ben ik wethouder.” De jonge wethouder vindt het belangrijk dat jongeren en mensen onder 50 jaar ook worden bereikt om actief te worden in de politiek.

 Ambitieus

Minhas wordt onder andere geprezen door de manier waarop hij de woningbouw in Schiedam aanpakt. Daarnaast voelen mensen zich volgens de stemmers serieus genomen als ze in gesprek gaan met de jonge wethouder. Minhas wordt ook geprezen voor zijn ambitieuze projecten. “Wat ik als persoon erg belangrijk vind – en dat probeer ik in mijn werk als wethouder ook te vertalen – is dat men betrokken is bij de samenleving. Ik zie dat er ontzettend veel Schiedammers zijn die onvoldoende meedoen in de samenleving.” Bovendien ziet hij dat Schiedam een woningvoorraad heeft die niet volledig aansluit op de behoefte van de Schiedammers. “We moeten voldoende woningen hebben voor alle mensen die graag in Schiedam willen wonen.”

Als wethouder van Schiedam wil Minhas Schiedam beter maken voor de Schiedammers en Schiedam in de regio nog beter op de kaart zetten. “Er liggen ontzettend veel kansen. Ik heb de kans gekregen om daar als wethouder daadwerkelijk iets mee te doen. Daar doe ik ontzettend mijn best voor.”

Het is bijzonder dat ze je de titel gunnen omdat ze zelf ook vinden dat jij de beste bestuurder onder de 40 jaar wordt

Trotse winnaar

“Het winnen van deze prijs is natuurlijk ontzettend eervol. Het zijn andere bestuurders die een selectie maken en die aangeven dat ik dus een goede bestuurder ben.” Daarnaast vond Minhas het mooi om te zien hoe de omgeving reageerde op zijn nominatie. Via een bericht op sociale media riep hij mensen op om op hem te stemmen. “Zoveel mensen waren enthousiast en stemden op mij. Het is bijzonder dat ze je de titel gunnen omdat ze zelf ook vinden dat jij de beste bestuurder onder de 40 jaar wordt. Dat is echt mooi.”

Fahid kreeg spontaan berichten van mensen die het leuk vonden dat hij genomineerd was. “De reacties waren erg leuk. Dat geeft mij eigenlijk alleen nog maar meer energie om mijn werk nog beter te doen. Ik deed mijn werk al met alle inzet en enthousiasme die ik in me had. Als je dan zo’n prijs wint, dat is echt een kroon op je werk. Deze prijs verandert niets aan mijn inzet, deze blijft net zo stevig als ie hiervoor was.”

Verkiezing

Necker van Naem, experts in decentrale overheid, voert ieder jaar het onderzoek uit dat leidt tot de verkiezing. Directeur van het bedrijf, Hans Oostendorp, legt uit hoe de nominaties tot stand komen. Bijna dertienduizend mailtjes met een vragenlijst vormden medio november de start van de Beste Bestuurder Verkiezing 2019. De mailtjes werden verstuurd naar de volksvertegenwoordigers, dagelijkse bestuurders en hoogste ambtenaren van de lokale overheden.

“De beste bestuurder is meer dan een verkiezing, het is geen beauty contest. Die vragenlijst bestond uit meerdere vragen. Dus degene die de mail kreeg, was niet na één minuut klaar. Dat vonden we belangrijk. Het ging niet alleen om de nominaties, maar vooral om waarom iemand zou moeten winnen”, legt Oostendorp uit.

Aan de hand van de resultaten van de vragenlijst zijn de nominaties opgemaakt. Op 6 januari startte de twee ronde en daar kon heel Nederland aan meedoen. Iedereen kon stemmen. In totaal zijn er 14.000 stemmen uitgebracht.

Feestdag voor bestuurders

Oostendorp vindt dat men in Nederland trotser mag zijn op de kwaliteit van het bestuur wat er in Nederland wordt geleverd. “Dagelijks gebeurt er zoveel moois en goeds. We mogen best wat trotser zijn en daarom is het wat mij betreft vandaag echt een feestdag. In Nederland is het niet zo gewoon om over helden te spreken. Die nuchterheid wil ik toch even wegschrapen. Vandaag zetten we onze bestuurders vol in de spotlight”, lacht de directeur.

Lees ook: Politieke statements bij de Olympische Spelen: moet dat kunnen?