Voetbalclub Ajax moet volgend jaar na de winterstop vijf spelers een maand missen. Zij zijn dan in Afrika waar zij voor hun land spelen in het Afrikaans Kampioenschap. Volgens Ajax-watcher Marco Timmer kan Ajax het hierdoor moeilijk gaan krijgen.

De Afrika Cup is een voetbaltoernooi om het Afrikaans Kampioenschap dat om het jaar gehouden wordt. In januari 2021 wordt het weer gespeeld. De eredivisie wordt dan na de winterstop ook weer hervat. Hierdoor moet vooral Ajax spelers missen. In het huidige Ajax zou de club Andre Onana, Hakim Ziyech, Zakaria Labyad, Noussair Mazraoui en Lassina Traoré een maand moeten missen, omdat zij dan voor hun land in de Afrika Cup spelen.

Gemis

Volgens Marco Timmer, Ajax-watcher bij tijdschrift Voetbal International, is dit een groot gemis: “De spelers zijn allemaal belangrijk voor Ajax. Het gemis van basisspelers als Ziyech, Onana en Mazraoui is echt groot. Ze zijn zeer bepalend in het spel van Ajax.”

Transfers

Timmer denkt dat Ajax het moeilijker zal gaan hebben, maar hier geen rekening mee houdt in de zomerstop. “ Ajax zal speciaal hiervoor geen spelers aantrekken. Ajax heeft een brede selectie. Ze kunnen absentie van spelers opvangen, maar als bijvoorbeeld Ziyech en Onana niet mee doen, mist Ajax absolute topspelers en wordt het moeilijker topresultaten te halen.”
Het gemis voor Ajax kan nog groter worden. Waarschijnlijk vertrekken komende zomer meerdere basisspelers waaronder Ziyech en Onana. Timmer verwacht dat zij de club deze zomer gaan verlaten.