Het is nog een aantal maanden totdat de Tour de France begint, maar de ploegen maken nu al bekend welke renners ze mee gaan nemen. JumboVisma maakte al bekend dat ze dit jaar met drie kopmannen de Tour willen gaan rijden: Dumoulin, Kruijswijk en Roglic. Deze week liet ook team Ineos(voormalig team Sky) van zich horen.

Team Ineos maakte deze week bekend dat ze Egan Bernal en Geraint Thomas sowieso meenemen naar de Tour. Daarbij lieten ze ook weten dat de kans aanwezig is dat Chris Froome meegaat. Vorig jaar is hij hard ten val gekomen tijdens het Critérium du Dauphiné en is sindsdien aan het revalideren. Wielerjournalist Gio Lippens van de NOS twijfelt of Froome op tijd fit zal zijn. “Ik heb laatst een filmpje gezien waarin hij bijna niet kon lopen”, zegt Lippens.

Als Froome de Tour gaat rijden zou hij een gevaarlijke concurrent voor Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic kunnen zijn. “Als Froome op tijd hersteld is, is hij wel de grootste bedreiging”, vertelt Lippens. Lippens zou het positief vinden als Froome wel meegaat. “Dan wordt het een gelijkwaardig blok samen met de JumboVisma ploeg”, zegt hij.

Drie kopmannen

Dat Ineos en JumboVisma beide met drie kopmannen de Tour betreden, is volgens Lippens een goede keuze. “Het voordeel daarvan is dat je op het moment zelf kan beslissen met wie je het klassement uitspeelt”, legt hij uit. Op die manier loop je niet het risico dat je geen renner voor de overwinning hebt in het geval dat de kopman uitvalt. De valkuil van meerdere kopmannen kan zijn dat bij slechte afspraken de renners voor zichzelf gaan rijden en niet voor de ploeg. Als je daar goede afspraken over maakt is het alleen maar een voordeel om meerdere kopmannen te hebben. Ze moeten elkaar vertrouwen en voor elkaar willen rijden. “Bij Ineos en JumboVisma is dat denk ik wel zo”, aldus Lippens.