Steeds vaker kiest de jeugd voor schaken als sport. Volgens Maarten de Wit, voorzitter van de Eerste Goirlese Schaakclub is er sprake van een lichte stijging in deelname onder de jeugd. ‘’Het is een goed alternatief voor jeugd die lichamelijk niet sportief is’’, zegt De Wit.

De stereotype schaker verdwijnt langzamerhand, vertelt de Wit. ‘’Het zijn geen volwassen mensen meer die een wijntje drinken terwijl ze een wedstrijdje schaken.’’ Jongeren krijgen de kans om online te leren schaken en wedstrijden te spelen met schakers van over de hele wereld. De kalender van de Noord-Brabantse Schaakbond staat volgepland met toernooien. Daarnaast is het volgens Maarten de Wit, voorzitter van de Eerste Goirlese Schaakclub ook een sport dat overal gedaan kan worden. ‘’Vroeger haalde iemand speelkaarten tevoorschijn en werd er een potje gekaart. Dit kan ook met schaken. ’’Je kan overal gaan zitten en een wedstrijd spelen.’’ Het onderwijs besteedt aandacht aan de sport vanaf de basisschool. De leeftijd van de deelnemers van de toernooien varieert van acht tot en met achttien jaar.

Positief effect

Ook heeft schaken een positief effect op de jeugd. De Wit: ‘’Ik hoor wel eens van ouders die ik dan spreek na afloop van een wedstrijd, dat het zorgt voor structuur. Tijdens het schaken moet het kind zich concentreren en nadenken over zijn handelingen.’’ Het is daarnaast ook een individuele sport, die steeds vaker positief in het nieuws verschijnt. ‘’Je ziet bijvoorbeeld Anish Giri of Alireza Firouzja in het nieuws als talentvolle schakers en dat motiveert.’’