Paniek in China na de komst van een nieuw Coronavirus.  Even gingen de gedachten naar maart 2003. Na het overlijden van een arts die een patiënt had behandeld met een mysterieuze ziekte, werd duidelijk wat de ernst was van deze nieuwe ziekte. En dat werd gevoeld ook, getuigen  de bijna achthonderd doden. Zeventien jaar later is er in China angst voor een nieuwe SARS-uitbraak.

Het virus valt onder het Coronavirus,  en is dus verwant aan onder andere het SARS en MERS-virus. Door al deze overeenkomsten heerst er de angst voor een nieuwe epidemie, want  naast SARS trof ook MERS een groot aantal slachtoffers, namelijk 93. Persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid(RIVM)  Harald Wychgel durft er maar weinig over te zeggen:  ‘’We raden mensen het zelfde aan als altijd wanneer ze op reis gaan. Was je handen goed zodra je in contact komt met dieren, maar probeer sowieso het contact met ze te vermijden.’’

Weinig duidelijkheid

Tot dusver zijn er twee mensen overleden aan de longziekte en tientallen zijn besmet. Na China is het virus nu ook gesignaleerd in Japan en Thailand. Het virus is vermoedelijk overgebracht van dieren op mensen. Of  de ziekte in Nederland zou kunnen uitbreken, is Wychgel duidelijk: ‘’Nee, die kans is erg klein. Maar we weten op dit moment nog te weinig over het virus om er iets over te kunnen zeggen.’’

Lees ook:

Griepvirus verovert Nederland

Het zikavirus spreekuur nu ook in Nederland