Janneke Berghuis (18) heeft een podiumplaats behaald op de Europacup mogulskiën in Airolo, Zwitserland. Afgelopen week had Berghuis vier wedstrijden te skiën waarbij zij twee keer een 2e plek op het podium behaalde. Niet heel vanzelfsprekend voor een Nederlander.

Sinds 1992 is mogulskiën een olympische sport. Mogulskiën is een freestyle sport waarbij het de bedoeling is dat de skiër over sneeuwhobbels, onderbroken door twee schansen, de afdaling maakt. Hierbij wordt de deelnemer beoordeeld op tijd, techniek en sprong. Bij Montana Snowcenter is het sinds 2006 mogelijk om training te krijgen in mogulskiën.

Motivatie
Ook Berghuis traint bij Montana Snowcenter, in het team genaamd Snow Riders. In Nederland zijn geen bergen, wat betekent dat trainen voor Berghuis lastiger is dan voor bijvoorbeeld iemand uit Frankrijk. “Eerst had ik veel moeite om als Nederlands meisje tussen de Zweedse, Franse of Duitse teams te staan. Zij zijn altijd in de sneeuw en ik maar een paar weken voor mijn seizoen, maar dat is juist een goede motivatie voor mij”, vertelt Berghuis, “tegenwoordig heb ik een Franse coach en breng ik ook veel tijd in het buitenland door om te trainen.”

Olympische spelen
Deze week behaalde Janneke Berghuis tweemaal de tweede plek bij de duals mogulskiën in Zwitserland. Duals houdt in dat er twee deelnemers tegelijk de afdaling doen. Berghuis: “Mijn grootste doel is om het podium te halen op de Olympische spelen, maar dit seizoen is het doel om in het overall klassement van de Europacup op het podium te staan.” 

Berghuis en haar zusje waren de enige Nederlanders die deelnamen aan de Europacup, Berghuis: “Podium halen is heel gaaf. Het is natuurlijk heel leuk om te weten dat je harde werk het hele jaar, niet voor niets is geweest!”