De verspreiding van vogelgriep in Oost-Europa wekt zorgen bij de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens Aalt den Herder, secretaris van het NVP, is de situatie in Polen zeer ernstig.

‘’We zien dat de groep grote sprongen maakt van Oost-Polen naar West-Polen tot aan vijftig kilometer van de Duitse grens’’, vertelt Den Herder. Ook in Slowakije, Roemenië en Hongarije heerst de hoogpathogene H5N8 vogelgriep.

Ophokplicht

‘’Met een koufront die eraan lijkt te komen, valt niet uit te sluiten dat wilde vogels deze kant op komen’’, zegt Den Herder. Een koufront ontstaat als een luchtmassa met relatief koude lucht onder een gebied met warmere lucht schuift. Vooralsnog komt er nog geen ophokplicht voor pluimvee in Nederland. Ophokplicht betekent: alle pluimvee afgeschermd in hun hok te houden. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dit nog niet nodig. Wel noemt ze de situatie ‘zorgelijk’.

Maatregelen

Er zijn bij Nederlandse pluimveehouderijen private maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de vogelgriep niet naar Nederland komt. Den Herder: ‘’De contacten met Polen worden bijvoorbeeld tot het minimum beperkt. Als het echt niet anders kan, wordt er een tweede ontsmetting en reiniging bij het pluimvee gedaan op een aangewezen plek door de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA).’’

Aanstaande maandag kijkt minister Schouten opnieuw wat de actuele situatie is. Vanuit de NVP hopen ze dat het zekere voor het onzekere wordt genomen en dat het ophokplicht alsnog wordt ingesteld.

Een overzicht van de vogelgriep die in Nederland heeft geheerst:

Lees ook: Beter Leven keurmerk te duur voor Brabantse boeren