De Amerikaanse president Donald Trump wordt momenteel beschuldigd van diverse aanklachten. Deze aanklachten zijn op woensdag 15 januari overgedragen aan de Senaat, schrijft het Algemeen Dagblad.

William Duke, die van origine uit de Verenigde Staten komt, vertelt dat Trump op dit moment impeached is. Impeachment betekent volgens Paul Verhagen, mede-auteur van het boek Het Amerikaanse presidentschap, dat er een procedure is opgestart om een president af te zetten. Deze president zou ongeschikt zijn voor het instituut. Daarnaast vertelt Verhagen dat impeachment in de grondwet staat en niet in de bill of rights. “Dit maakt het een van de fundamentele delen van het Amerikaanse politieke systeem.”

Tweederde meerderheid

Er is nog geen vonnis uitgesproken, vertelt Duke. In het geval dat Trump afgezet wordt, is hij niet meer alleen impeached, maar ook afgezet. Voor een vonnis zoals afzetting moet er een tweederde meerderheid zijn in de Senaat. Er zitten in de Senaat, in tegenstelling tot het Huis van Afgevaardigden, meer republikeinen dan democraten.

Derde keer

Volgens Verhagen heeft de impeachmentprocedure drie keer plaatsgevonden en is er vier keer serieus over gesproken.  Daarnaast vertelt hij dat oud-president Nixon de enige president is die is afgetreden als gevolg van zo’n aanklacht. “De impeachment is nooit echt gebeurd, de oorzaak hiervan is dat Nixon aftrad voordat de afzettingsprocedure daadwerkelijk begon,” zegt Verhagen.

Zie ook: Donald Trump overleeft de impeachment